DIN CULISE – Se pregătește rezilierea contractului operatorului staţiei de deșeuri din Reghin, asocierea controlată de Ilyés și Petrescu

OPERAȚIUNEA REZILIEREA. În municipiul Reghin, de serviciul de salubrizare (colectarea gunoiului) răspunde încă, până în anul 2022, firma municipalității, RAGCL (Regia Autonomă de Gospodărire Comunală, Locativă și de Transport Persoane Urban), însă operarea stației de transfer și a halei de sortare a intrat, din 27 martie 2019, sub controlul scriptic al asocierii sereleurilor Sylevy Salubriserv din Ceuașu de Câmpie și Brai Cata din București, iar din 1 noiembrie 2019 (când s-a semnat ordinul de începere al activității) și sub controlul faptic. Cele două firme deservesc acum nu doar municipiul Reghin, ci și alte 23 de comune din zonă.
Pentru că administrația locală din Reghin nu este mulțumită de modul în care Sylevy Salubriserv (din postură de lider al asocierii) își face treaba la stația de deșeuri (am prezentat detalii AICI), a demarat pașii spre rezilierea contractului. Însă, pentru că acest contract este semnat de administrația județeană (prin ADI Ecolect Mureș), beneficiară a sistemului județean de management a deșeurilor, decizia va trebui implementată de semnatarii contractului (adică de ADI Ecolect).
Primul pas pentru despărțirea furtunoasă de cuplul Sylevy Salubriserv & Brai Cata constă într-o notificare de încălcare a prevederii contractului, care vine după alte numeroase notificări (19!, în primele 5 luni de derulare a contractului). Conform contractului, în urma notificării de către beneficiar, asocierea de firme are obligația să remedieze problemele în 90 de zile, în caz contrar contractul putând fi reziliat unilateral.
Notificarea a fost deja expediată liderului asocierii, respectiv conducerii Sylevy Salubriserv din comuna mureșeană Ceuaşu de Câmpie.
Ce nu este bine
Practic, operatorului stației de transfer și a halei de sortare a deșeurilor i se reproșează că: nu și-a plătit în totalitatea redevența (pentru cele 2 luni de anul trecut a achitat doar 17% din totalul datorat municipiului Reghin), nu a realizat colectarea deșeurilor voluminoase (operațiune care se face trimestrial), nu respectă fluxul și graficul de colectare a deșeurilor, nu a făcut campaniile de informare privind colectarea selectivă și nu a relizat investițiile prevăzute în contract (cele de la stația de transfer Reghin și cele privind achizițiile a peste 22.000 de pubele de gunoi și 35 de containere de diferite capacități).
Cel mai mare conflict, însă, cu Sylevy Salubriserv constă în refuzul firmei de a semna un act adițional conform căreia UAT-urile din zona Reghin să poată beneficia de banii obținuți deșeurile de ambalaje vândute de operatorul staţiei de sortare, compostare şi transfer de la Cristeşti. Administrația din Reghin susține că inițial Sylevy a fost de acord, apoi s-a sucit și refuză să semneze respectivul act adițional.
Ca argument pricipal al strategiei de reziliere a contractului cu Sylevy Salubriserv & Brai Cata: administrația locală din Reghin a făcut un pas anticipat, introducând spre aprobarea Ecolect Mureș posibilitatea ca în cazul rezilierii contractului să poată fi numit un alt operator, fără licitație, pe perioada desfășurării acesteia. Firește, decizia este logică în contextul obligativității desfășurării continue a serviciului de salubrizare.
Cine controlează Sylevy și Brai Cata
Cele două firme care operează în zona deșeurilor din județul Mureș, Sylevy Salubriserv din Ceuaşu de Câmpie & Brai Cata din București, “se cunosc de mai mult timp” (conform declarației publice a directorului general al firmei bucureștene, Bogdan Constantinescu – foto mic, în dreapta, alături de Ilyes Dionisie, director general Sylevy Salubriserv) și sunt partenere în gestionarea serviciului de salubrizare nu doar în zona Reghin (24 de UAT-uri), ci și zona Sânpaul (unde deservește 21 de orașe și comune, adică aproximativ 80.000 de locuitori ai județului).
Firma Sylevy Salubriserv aparține influenților frați Ilyés (Ilyés-Toth Alexandru, fost consilier județean UDMR, și Ilyés Dionisie, latifundiar și naș al primarului din Ceuaşu de Câmpie, Szabó József Levente). Până la bănoasele licitații pentru loturile de salubrizare din SMID Mureș, firma a fost administrată de copiii acestora, acum însă la timonă a trecut Ilyés Dionisie (care este director general al firmei), secondat de Ilyés-Toth Botond Lehel (28 de ani), fiul fostului consilier județean Ilyes-Toth Alexandru (care este director executiv al firmei).
Firma fraților Ilyés face subiectul unei investigații în derulare a Consiliului Concurenţei, demarată la începutul acestui an și care are ca subiect posibila trucare a 11 licitaţii organizate, în perioada 2017-2019, de mai multe primării din judeţul Mureş pentru delegarea serviciilor de salubrizare. Investigaţia vizează o posibilă înţelegere pentru împărţirea contractelor de delegare a serviciilor de salubrizare pe teritoriul judeţului, între trei companii: Sylevy Salubriserv SRL, Bissdog SRL şi Servicii Salubritate Bucureşti SA.
Firma Brai Cata are un trecut sinuos. Potrivit istoricului firmei, a fost fondată în anul 2000, în Brăila, de antreprenori români și italieni. În fapt, firma era controlată de trei sicilieni suspectați de apartenență la Cosa Nostra (mafia siciliană): Esposito Raffaele, Nudo Ernesto și Rosario Raneri (ultimul fost polițist, vizat de o anchetă de spălare de bani a Parchetului General și a Direcției de Investigații Antimafia, asociat cu contabilul mafiotului Bernardo Provenzano, poreclit „Binnie tractorul” și considerat șeful suprem al Cosa Nostra, până la arestarea sa în 2006).
În 27 februarie 2008, italienii au vândut firma unei firme (Urban din Vâlcea), controlată de controversatul afacerist Teodor Gabriel „Doru” Florescu, acuzat în două dosare de evaziune fiscală de peste 23 de milioane de euro. În 23 august 2017, acționar unic al firmei devine un alt vâlcean, Constantin Petrescu (52 de ani) și își mută sediul în București, ajungând să opereze astăzi în 13 județe (pe partea de colectare, transport, sortare, valorificare de materiale și energetica deșeurilor). Tehnic/administrativ firma este condusă de Bogdan Constantinescu (din postură de director general).
Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN