DIN NOU – Al patrulea transplant de cord reușit de echipa medicului mureșean Horațiu Suciu în 2020: anul trecut s-au făcut doar șase transplanturi de cord

TRANSPLANT DE CORD. Sâmbătă, 1 februarie, echipa medicului Horațiu Suciu a realizat al patrulea transplant de cord din acest an – toate intervențiile fiind realizate la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, singura din țară în care se efectuează acest tip de intervenție medicală.

 

Pacientul care a primit o nouă inimă este un mureșean în vârstă de 49 de ani, aflat de 2 ani pe lista de așteptare și care se afla în stare gravă. Inima a fost prelevată din Oradea, de la un pacient în vârstă de 40 de ani, declarat în moarte cerebrală, de echipa specializată de prelevare de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Targu-Mureş, formată din dr. Radu Bălău, dr. Claudiu Ghiragosian, dr. Al Hussein Hussam, as. Simona Olar.

 

Apoi cordul a fost transportat cu un elicopter SMURD în condiții meteorologice extrem de dificile (ceață) – de altfel, elicopterul nu a putut ateriza pe helioportul SMURD din Târgu Mureș, din apropierea spitalului, ci la 30 de kilometri de oraș, de unde cordul a fost adus cu ambulanța. Intervenția de transplantare a cordului a durat peste 6 ore și a fost declarată de dr. Horațiu Suciu drept reușită. Precedentul transplant de cord a avut loc în 30 ianuarie.

 

Andrada VLAS

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare