Dinozaurul gigant care a avut cel mai lung gât dintre toate animalele descoperite vreodată

DINOZAURI. Girafele uriașe s-au plimbat în Jurasic sub formă de titanozauri și sauropode cu gât lung, dar printre ele a fost o specie care îi depășeste pe toți. O nouă analiză a fosilelor l-a recunoscut pe sauropodul chinezesc (Mamenchisaurus sinocanadorum) drept cel mai lung gât cunoscut din regnul animal, întinzându-se până la 15,1 metri (49,5 picioare).

Cei mai mari dinozauri nu sunt întotdeauna cei mai ușor de studiat, deoarece tind să fie păstrați în registrele fosile ca părți, mai degrabă decât întregul animal. Aceasta înseamnă că identificarea sauropodului cu cel mai lung gât a fost dificilă, deoarece de cele mai multe ori cercetătorii lucrează la un puzzle foarte incomplet.

Mamenchisaurus sinocanadorum este un bun exemplu, cunoscut doar dintr-o mână de oase de la gât și craniu. Cu toate acestea, studiind arborele genealogic al său, o echipă internațională de cercetare ar putea folosi relațiile sale evolutive pentru a compara morfologiile cu scheletele și pentru a stabili cel mai probabil plan corporal. Acest lucru a condus la concluzia că Mamenchisaurus sinocanadorum avea un gât de aproximativ 15,1 metri lungime.

Îl face cel mai lung gât al oricărui sauropod cunoscut și, probabil, cel mai lung dintre orice animal care a pășit vreodată pe Pământ.

Toți sauropodele erau mari, dar gâturile uluitor de lungi nu au evoluat doar o singură dată”, a spus autorul principal și paleontologul dr. Andrew J Moore de la Universitatea Stony Brook într-o declarație trimisă la IFLScience.

Mamenchisauridele sunt importante pentru că au împins limitele cât de lung poate fi un gât și au fost prima linie de sauropode care au făcut acest lucru. Cu un gât de 15 metri lungime, se pare că Mamenchisaurus sinocanadorum ar putea deține recordul – cel puțin până când se va descoperi ceva mai lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare