DOCUMENTE OFICIALE – Cum a prejudiciat instituția controlată de primarul Dorin Florea bugetul orașului Târgu Mureș cu 900.000 de euro

PREJUDICIU. În 2017, instituția condusă de primarul Dorin Florea și pentru a administra banii orașului Târgu Mureș, a creat un prejudiciu în pușculița de care trebuie să aibă grijă de… 900.000 de euro.

 

Toate sumele conținute în prezenta scriere sunt extrase din documente oficiale aflate în posesia msnews – asta să eliminăm discuțiile. Și acum, bat tobele și-ncepe o tristă și reală poveste despre bănuții orașului.

 

Camera de Conturi Mureș a stabilit că în 2017, municipalitatea Târgu Mureș, stuctură administrativă magistral condusă de Dorin Florea, a prejudiciat bugetul orașului cu 4.040.000 de lei (echivalentul a 900.000 de euro, la cursul mediu al anului 2017).

 

Progresia prejudiciilor în Târgu Mureș

 

În 2015, prejudiciul constat la municipalitatea condusă de Florea 813.000 de lei. În 2016, prejudiciul creat de instituția condusă de Florea și pusă să administreze și bugetul orașului Târgu Mureș a creat un prejudiciu orașului de două ori mai mare decât în anul precedent, respectiv de aproape 1,6 milioane de lei (exact: 1.598.000 lei).

 

În 2017, spuneam, prejudiciul a fost de aproape trei ori mai mare decât în anul precedent, respectiv de peste 4 milioane de lei. Ceea ce-nseamnă că se merge progresiv. Dacă se repectă progresia aritmetică (ferească-i Dumnezeul finanțelor pe târgumureșeni!), în 2018 prejudiciul ar trebui să fie de patru ori mai mare decât în 2017, respectiv 16 milioane de lei – e umor negru, desigur, și-l veți interpreta ca atare.

 

Pe ce s-au cheltuit ilegal banii

 

Cea mai mare parte a prejudiciului constat în conturile municipalității Târgu Mureș și consemnat ca atare de Camera de Conturi Mureș constă în sume necuvenite plătite nelegal (în cunatum de… 3.731.000 de lei) funcționarilor publici și personalului contractual din cadrul Primăriei.

 

 

Mai exact, pentru a se da o tentă de pseudo-legalitate, în Contractul colectiv de muncă, Florea a fost de acord să se includă sporuri “pentru menținerea sănătății și securității muncii”, precum și „pentru îmbunătățirea condițiilor la locul de muncă”. Aceste sporuri sunt, însă, ilegale, cauză pentru care, în primăvara anului 2017, când cei de la Camera de Conturi au executat auditul financiar al instituției care administrează municipiul Târgu Mureș, au fost descoperite și consemnate ca fiind sume prin care s-a prejudiciat bugetul orașului.

 

 

Alte prejudicii, deja clasicele plăți efectuate pentru NIMIC. Cum se procedează, simplu: se face un contract că trebuie să se execute ceva, nu se execută NIMIC, se plătește din bugetul urbei și… gata, ura și la gară! Exemple: s-a plătit 73.000 de lei mentenanță la sistemele de supraveghere video, alarmare împotriva efracției și a incendiilor și control acces de la Dispeceratul Integrat de Urgență, dar nu s-a făcut NIMIC. Decât s-a plătit, zice Camera de Conturi.

 

S-a mai plătit 20.000 de lei, constatați ca prejudiciu la bugetul orașului, pentru “decontarea unor lucrări privind demontarea ornamentelor luminoase pentru pavoazarea municipiului Târgu Mureș în cantități mai mari decât cele privind montarea acestora”. Știu, pare ridicol, să demontezi mai mult decât montezi, dar, vedeți dumneavoastră, șefilor Primăriei li se pare normal. Iar celor de la Camera de Conturi li se pare un șmen, pentru că exact așa arată.

 

Liceele și… Siletina

 

Să vedem ce a mai fost considerat PREJUDICIU (prejudiciu = pagubă, daună – în acest caz). 47.000 de lei plătiți pentru lucrări NEEXECUTATE la: mansardarea Academiei de Sport, extinderea Gimnaziul Alexandru Ioan Cuza, drumul de acces la platformă pentru instalația de compostare și ambalare deșeuri. Apoi, 7.000 de lei pentru consultanță traning, organizare atelier, traducere eveniment în limba maghiară și realizare pagină Facebook (puteți să râdeți, dar o faceți pe banii voștri), lucrări decontate dar NEEXECUTATE la liceele Mihai Eminescu și Gheorghe Șincai.

 

 

Nu putea lipsi Siletina Impex, sereleul lăsat să controleze transportul public local, care nu mai este al lui Claudiu Maior, consilierul lui Florea, pentru că l-a vândut rudelor sale. Doar 29.000 de lei prejudiciu în cazul relației Primăria Târgu Mureș & Selina Impex SRL = love, pentru “angajarea și efectuarea de cheltuieli neprevăzute de lege, prin achitarea unor servicii de transport ocazional, prestate pentru persoane din cadrul unor cluburi sportive și organizații nonprofit care au efectuat deplasări fără legătură cu obiectul și activitatea unităţii administrativ-teritoriale”.

 

 

CSM și mâncare, multă mâncare

 

 

Și dacă am ajuns la sportul acaparat de Primăria controlată de Florea, aflați că în 2016 “s-au plătit nejustificat 15.000 de lei, cu titlul de „cotă de participare a Municipiului Tg. Mureș la asociere” (cu CSM), unei asociații sportive (CSM) ca urmare a acceptării deconturilor depuse de către structura sportivă, în care au fost incluse sume reprezentând cheltuieli efectuate pentru alte destinații decât cele prevăzute în contractele de asociere”.

 

 

Alți 33.000 de lei au fost plătiți nejustificat sub formă de “sprijin financiar acordat structurilor sportive de drept privat”, în deconturi fiind incluse cheltuieli efectuate pentru alte destinații decât cele prevăzute în contractele de finanțare nerambursabilă.

 

 

De asemenea, au plătit ilegal cheremeze cu mâncare și băutură: de 32.000 de lei “au fost angajate și efectuate cheltuieli nejustificate reprezentând contravaloarea meselor servite cu ocazia revelioanelor organizate de Direcția Poliția Locală Târgu Mureș” și, atenție!, suma de 38.000 de lei (peste limitele legale, care la Primăria condusă de Florea sunt la pragul maxim admis de lege) au fost consemnată ca plăți nelegale pentru “protocol/dineu/mese servite”.

 

 

Cătălin VISCHI

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare