Dosarele de pensii ale românilor care au lucrat în Italia vor fi soluționate mai rapid

PENSII. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a avut o întâlnire bilaterală la Luxemburg cu omoloaga sa din Republica Italiană, Marina Elvira Calderone, ministru al Muncii și Politicilor Sociale. Scopul discuției a fost rezolvarea problemelor legate de recunoașterea drepturilor de pensie ale românilor care lucrează sau au lucrat în Italia.

Unul dintre principalele aspecte discutate a fost durata îndelungată a procesului de recunoaștere a drepturilor de pensie pentru românii care au muncit în Italia. Casele de Pensii din România au semnalat că acest proces poate dura până la trei ani, creând dificultăți semnificative pentru lucrătorii români.

În urma întâlnirii, ministrul Marina Elvira Calderone a luat măsuri pentru a rezolva această problemă. Astfel, 10 funcționari de la nivel central din Ministerul italian al Muncii vor fi formați special și se vor ocupa de soluționarea cererilor transmise online de către cetățenii români prin sistemul RINA. Această inițiativă va permite angajaților care lucrează la Institutul de Asigurări Sociale de la Terni (INPS) în Italia să se ocupe cu prioritate de dosarele întârziate, care numără aproximativ 5.000 în acest moment.

Ministrul Simona Bucura-Oprescu a exprimat recunoștința pentru acțiunea promptă a omoloagei sale din Italia și pentru angajamentul personal în rezolvarea acestei probleme care afectează lucrătorii români din Italia. Această colaborare între cele două țări are ca scop asigurarea unui acces mai rapid la drepturile de pensie pentru români.

Italia găzduiește peste un milion de români, iar numărul contractelor de muncă încheiate de aceștia în Peninsulă depășește 600.000. INPS Terni gestionează un număr semnificativ de cereri de obținere a pensiilor comunitare în relația cu instituțiile române, iar această inițiativă va contribui la soluționarea eficientă a acestor cereri.

Colaborarea dintre Ministerul Muncii și Protecției Sociale din România și Ministerul Muncii și Politicilor Sociale din Italia continuă să aducă beneficii lucrătorilor români din Italia și să faciliteze accesul acestora la drepturile de pensie cuvenite. Această acțiune reprezintă un exemplu de cooperare între state pentru protejarea drepturilor lucrătorilor și asigurarea unei bune funcționări a sistemelor de pensii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare