Drepturile limbii române în Ucraina: O schimbare semnificativă după decenii

DREPTURI. Ucraina face un pas important în direcția eliminării discriminării împotriva minorității române, care a fost privată de dreptul de a folosi limba maternă în școli și instituții publice pentru multe decenii. Guvernul ucrainean a recunoscut oficial limba română drept limba minorității române, înlocuind termenul anterior “limba moldovenească”. Această schimbare intervine în urma primei ședințe comune a Guvernelor Ucrainei și României, care a avut loc la Kiev.

Această schimbare nu este întâmplătoare și este strâns legată de vizita Președintelui Ucrainei în România.

Este important de menționat că această modificare legislativă nu a fost adoptată în urma negocierilor bilaterale pentru a mulțumi partea română sau ca semn de recunoștință pentru sprijinul acordat de România Ucrainei în timpul conflictului armat. Ea reprezintă primul pas al Ucrainei în îndeplinirea criteriilor de aderare la Uniunea Europeană, care include eliminarea discriminării.

Premierul român, Marcel Ciolacu, a exprimat speranța ca preoții români să poată predica în limba română în bisericile ortodoxe din Ucraina. În același timp, România a promis să dubleze cantitatea de cereale care tranzitează porturile sale, o măsură controversată care afectează fermierii români și europeni, deoarece se opun intrării masive de cereale ucrainene pe piața UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare