Dumitru-Dorin Simion Prunariu: primul și singurul cosmonaut român
POVESTE. Dumitru-Dorin Simion Prunariu s-a născut pe 27 septembrie 1952, la Brașov, România, și a devenit primul și singurul cosmonaut român. La vârsta de 28 de ani, el a zburat la bordul navei spațiale Soiuz 40 într-o misiune cosmică care a durat aproximativ 8 zile, aducând mândrie și recunoaștere țării sale.
Prunariu a urmat cursurile Liceului de Cultură Generală nr. 4 din Brașov, actualul Colegiu Național “Grigore Moisil”. A absolvit Facultatea de Aeronave a Institutului Politehnic din București în 1976, în timp ce deja era pilot sportiv în cadrul aerocluburilor din București și Brașov. În 1985, a obținut titlul de doctorand în cadrul Institutului de Aviație din București, iar în 1999 a obținut titlul științific de doctor inginer în specialitatea “Dinamica sistemelor aero-spațiale”.
Prunariu a avut o carieră impresionantă în domeniul aeronauticii și astronauticii. A beneficiat de o bursă în cadrul Institutului Internațional de Formare și Management în Aviație din Montreal, Canada, în 1991.
Cariera sa în domeniul spațial a început când a fost selecționat pentru programul “Intercosmos” și a devenit ofițer activ al armatei române în 1978. Între anii 1978 și 1981, a participat la pregătirea pentru zborurile cosmice pilotate pe nave de tip Soiuz și la laboratoare speciale de tip Saliut la Centrul de pregătire a cosmonauților “Iuri Gagarin” de lângă Moscova. El a fost desemnat pentru a efectua primul zbor cosmic româno-sovietic.
Pe 14 mai 1981, Prunariu a decolat în spațiul cosmic cu nava spațială Soiuz 40, care a efectuat joncțiunea cu complexul orbital Saliut 6-Soiuz-T4. În timpul misiunii, el a realizat un număr de 11 experimente științifice românești, contribuind la cercetări în domenii precum fizica, tehnologia cosmică și științele medicale și biologice. Revenirea pe Pământ a avut loc la 22 mai 1981, după 7 zile, 20 de ore, 41 de minute și 52 de secunde petrecute în spațiu. Cu acest zbor, Prunariu a devenit primul cosmonaut român și al 103-lea cosmonaut din lume care a călătorit în spațiul cosmic.
După întoarcerea sa în țară, a lucrat ca instructor-șef la Comandamentul Aviației Militare și profesor asociat la Facultatea de Aeronave din Institutul Politehnic București între 1981 și 1989. Ulterior, a ocupat funcții importante în administrația spațială și militară din România, inclusiv postul de adjunct al ministrului Transporturilor și șef al Departamentului Aviației Civile.
În paralel cu cariera sa, Prunariu a fost implicat activ în relațiile internaționale în domeniul spațial. A reprezentat Guvernul României la Comitetul ONU pentru Explorarea în Scopuri Pașnice a Spațiului Extraatmosferic (COPUOS) și a deținut funcții importante în cadrul COPUOS, precum președintele Subcomitetului Științific și Tehnic și președintele COPUOS.
A fost membru al mai multor organizații și asociații internaționale în domeniul aeronauticii și astronauticii, și a primit numeroase distincții și onoruri în recunoașterea contribuției sale la dezvoltarea științei și explorării spațiului cosmic.
Dumitru-Dorin Prunariu a fost un reprezentant de seamă al României în domeniul aeronauticii și astronauticii și a adus o contribuție semnificativă la dezvoltarea și promovarea acestor domenii. Este un model de inspirație pentru tinerii români și o figură remarcabilă în istoria spațială a țării sale.