DUPĂ 15 ANI – În Sighișoara se va construi podul peste râul Târnava Mare, investiția fiind majorată la aproape 2 milioane de euro

0
1300
Foto: rowater.ro

EDILITAR. Noul pod peste râul Târnava Mare, care va fi edificat în municipiul mureșean Sighișoara pentru a face legătura între cartierul de locuințe Târnava II (zis Bărăgan), situat pe malul stâng al râului, și restul orașului (la vreo 200 de metri de podul de cale ferată) va însemna o investiție de peste 9,2 milioane de lei, echivalentul a aproape 2 milioane de euro.

 

Cea mai mare parte a finanțării, 71,39% (peste 6,5 milioane de lei), va fi făcută din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, prin PNDL 2 (Programul Național pentru Dezvoltare Locală), restul urmând să fie acoperit din bugetul local.

 

Practic, din bugetul național se va plăti 6.570.260,80 lei, iar din bugetul orașului se va plăti 2.633.578,85 lei, fiind cheltuieli neeligibile (obținerea și amenajarea terenului, studii, expertize, taxe, costuri credite etc.). Contractul de finanțare a fost semnat încă din 2 mai 2018, însă lucrările nu au demarat, pentru că după întocmirea proiectului tehnic valoarea investiției a crescut la peste 9,2 milioane de lei.

 

În lipsa podului, în acest moment, legătura între locuințele din stânga râului Târnava Mare și municipiul Sighișoara se face printr-un pasaj subteran cu un singur sens de mers (inițial pietonal, transformat de nevoie în auto, dar impropriu) și două traversări la nivel cu calea ferată.

 

Proiectul podului și a drumului de legătură aferent acestuia nu este unul recent, datând din urmă cu 15 ani, din anul 2004, și a fost motivat prin realizarea unei legături directe, fără folosirea DN13, a locuitorilor celui mai mare cartier al Sighișoarei cu gara, autogara și piața agroalimentară, acest fapt ducând și la decongestionarea considerabilă a traficului auto la orele de vârf. Acum, proiectul a avansat în faza aprobării contribuției municipiului, fapt care se va întâmpla la ședința forului deliberativ de la sfârșitul lunii septembrie.

 

Vali STOICAATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ