DUPĂ 30 DE ANI – Primăria Târgu Mureș a anunțat că a reușit pentru prima dată să colecteze selectiv deșeurile din campania de curățenie de toamnă

0
156

DEȘEURILE ORAȘULUI. Știți, se spune că-i mai bine mai târziu decât niciodată, dar și că normalitatea nu trebuie interpretată ca fiind o performanță, ori ceva de excepție, ieșit din comun. Oricum, în toamna-iarna acestui an, la împlinirea a 31 de ani de la trecerea României într-un sistem administrativ declarat ca fiind democrat, Primăria Târgu Mureș a reușit să adune 3.730 de tone de deșeuri colectate selectiv, în cadrul campaniei bianuale de curățenie (e drept, 3.000 de tone au fost deșeuri vegetale, de la toaletări).

 

Această colectare selectivă, nu doar o normalitate, ci și în o obligație prevăzută în legislația românească și cea europeană, este o permieră pentru Târgu Mureș, a anunțat administrația publică locală.

 

Campania de curățenie de toamnă s-a desfășurat începând din 15 octombrie 2021, în mai multe etape, și a acoperit nu doar zonele centrale și a cartierelor, ci și cele de la periferie. Practic, “performanța” (de a colecta selectiv deșeurile – nu cele menajere, care se colectează în continuare de-a valma) a putut fi realizată simplu și la îndemâna oricui vrea să respecte legea: au fost amplasate containere mari în diverse puncte ale orașului, unde oamenii au depus deșeurile voluminoase din gospodării (mobilier, covoare, saltele, obiecte mari de folosință îndelungată) și deșeuri de tip toxic (azbest, cauciucuri, vopseluri etc.).

 

Așa s-au adunat: 3.000 tone deșeuri vegetale; 648 tone de deșeuri voluminoase (din care au fost reciclate: 50% lemn, 25% carton, 10% sticlă, 15% plastic); 15 tone de anvelope; 67 tone de deșeuri colectate neselectiv (menajere/biodegradabile). De asemenea, printr-o campania care a vizat colectarea deșeurilor electrice și electrocasnice s-a salvat de la aruncarea ilegală în tomberoanele de deșeuri menajere o cantitate de circa 31 tone de deșeuri. Un fapt pozitiv, dar normal, pe care administrația locală a anunțat că vrea să-l continue.

 

* Foto: @Mariș Cristian Daniel via Primăria Târgu Mureș

 

Vali STOICA

 

 ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ