DUPĂ 4 ANI – Florea, Maior și Mureșan, achitați în procesul în care au fost acuzați de uzurparea funcţiei și complicitate: “fapta nu este prevăzută de legea penală”. DNA a făcut apel

FAPT. Sentință pe fond în procesul în care sunt implicați fostul primar de Târgu Mureș, Dorin Florea, fostul consilier personal al acestuia, Claudiu Sergiu Maior, și fostul secretar general al municipiului Târgu Mureș, Andrei Mureșan: achitarea celor 3 inculpați. DNA a făcut apel (pe loc).
După 4 ani și fix 25 de termene de judecată în care au avut loc audierea celor 3 inculpați și a 10 martori ai DNA, adrese/răspunsuri pentru diferite înscrisuri (unele clasificate) la SRI și Instituția Prefectului, judecătorul de caz al Secției Penale de la Tribunalul Mureș și-a dat seama că judecă acuzarea unor fapte (uzurparea funcţiei şi complicitate la uzurpare a funcţiei) care nu sunt prevăzute în Codul Penal. Aceasta a fost chintesența motivării hotărârii judecătorului în privința tuturor celor trei decizii privindu-i pe inculpații Florea, Maior și Mureșan: “fapta nu este prevăzută de legea penală”.
În 28 septembrie 2017, DNA i-a trimis în judecată pe inculpații Claudiu Sergiu Maior pentru săvârșirea infracțiunii de uzurpare a funcţiei în formă continuată (9.198 de acte materiale!), Dorin Florea – la data comiterii faptelor primar al municipiului Târgu Mureș – și Andrei Mureșan – la data comiterii faptelor secretar general al municipiului Târgu Mureș – pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la uzurpare a funcţiei în formă continuată (9.198 de acte materiale!).
DNA a considerat că primarul Dorin Florea a emis două dispoziţii prin care l-a împuternicit pe consilierul său personal Claudiu Maior să semneze ordine de plată ale Primăriei Târgu Mureș, deși acesta și-a pierdut în 1 martie 2016, pentru 3 ani, dreptul de a ocupa o funcţie sau o demnitate publică (din cauză că s-a aflat în stare de incompatibilitate, fapt decis definitive de instanță). Pe Mureșan l-au trimis în judecată la pachet, pentru că acesta n-a spus în timpul anchetei preliminare procesului că el n-a semnat nimic (respectiv, nu a avizat de legalitate dispozițiile date de primarul Florea) și că semnătura sa a fost falsificată. În baza dispozițiilor, Maior a semnat în perioada martie-iunie 2016 nu mai puțin de 9.198 de ordine de plată emise de municipalitate (Primăria Târgu Mureş).
Trei punctări
Trei lucruri punctează aceasta scriere: 1) Fostul secretar general al municipiului, Andrei Mureșan, a cerut tot timpul procesului expertiză grafologică, pentru a demonstra că i-a fost falsificată semnătura care viza de legalitate dispoziția primarului Florea, prin care acesta îi dădea dreptul consilierului său personal (actualul consilier local Claudiu Sergiu Maior) să semneze în locul său felurite documente (și Maior a tot semnat, har-Domnului, 9.198 de ordine de plată!), dar solicitarea lui Mureșan a fost mereu și până la sfârșitul procesului “prorogată” (amânată) de judecător. Mă gândesc că infracțiunile de fals și uz de fals în acte publice nu sunt nici ele prevăzute de legislația penală…
2) Sentința de vineri, 3 septembrie 2021, putea fi anticipată încă de la începutul anului, când în acest proces a avut loc un fapt nedezbătut public: în sedința din 26 ianuarie 2021, DNA a cerut schimbare a încadrării juridice a celor 3 inculpați, cerând ca infracțiunile pentru care aceștia au fost trimiși în judecată să nu mai fie raportate la Legea nr.78/2000 (pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie – încadrarea la abuz în serviciu), ci la Codul Penal (încadrarea la uzurparea funcției). Cererea DNA a fost respinsă. Fie DNA a greșit încadrarea, fie procurorul de caz și-a dat seama pe parcursul procesului că nu are șanse de reușită cu respectiva încadrare. Cert e că judecătorul a respins solicitarea DNA de schimbare a încadrării juridice.
3) Pornind de la presupunerea că un judecător cunoaște legislația, de ce a fost nevoie de 4 ani și consumarea atâtor resurse pentru a conchide că faptele nu sunt prevăzute în legislația penală?
Cătălin VISCHI
1 comment
trimiterea in judecata si judecarea a fost prealabil bine gandita bazanduse pe intelepciunea populara corb la corb nu-si scoate ochii.