“Economia circulară” pentru bateriile din Europa

ENERGIE. Adoptat în urma unor negocieri îndelungate, acordul convenit vineri de europarlamentari şi statele membre, se bazează pe “economia circulară” pentru a stimula producția de baterii în Europa, obligă producătorii din UE să facă toate bateriile mai ecologice, mai ușor de înlocuit și mai reciclabile.

Acordul acoperă întregul ciclu al bateriilor, de la proiectare până la sfârșitul duratei de viață, şi se va aplica tuturor tipurilor de baterii vândute în UE – smartphone-uri, electrocasnice, scutere, mașini sau biciclete electrice, baterii industriale -, se precizează într-un comunicat de presă al Parlamentului European.

Toate bateriile vor trebui etichetate și codate QR, oferind informații despre performanțe, durată de viață şi compoziție, iar bateriile de scuter şi de maşină şi o parte din bateriile industriale vor avea nevoie de un “paşaport digital” care să le detalieze caracteristicile.

Companiile care vor include baterii în produsele lor, vor trebui să îndeplinească obiective de colectare obligatorii.
Pentru bateriile portabile, rata de recuperare va trebui să ajungă la 45% din total, până în 2023 și până la 73% până în 2030.
Pentru bateriile de biciclete și scutere, rata minimă de colectare va fi de 51% până în 2028.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare