Elevii nu vor fi testaţi în masă în şcoli pentru consumul de droguri

EDUCAȚIE. Secretarul de stat din cadrul Ministerului Educației, Sorin Ion, a emis declarații importante luni seara, subliniind că elevii nu vor fi supuși unor teste de masă în școli pentru a depista consumul de droguri. În schimb, o comisie va fi responsabilă de decizia privind testarea fiecărui elev, cu condiția de a obține acordul părinților sau acordul elevului major.

“Discutăm despre posibilitatea de a efectua teste în situațiile în care se observă manifestări vizibile ale comportamentelor caracteristice consumului de droguri. Nu ne propunem să efectuăm teste la scară largă, având în vedere experiența testării în masă a copiilor în timpul pandemiei de COVID-19 și rezistența sistemului. În acest moment, aceasta este o idee de lucru în discuție între ministerele implicate”, a explicat Sorin Ion într-un interviu pentru Medika TV.

Întrebarea cu privire la cine va decide ce elev va fi supus testării a primit un răspuns clar din partea secretarului de stat. Decizia va fi luată în mod colectiv, implicând o comisie la nivelul fiecărei unități de învățământ, cu scopul de a preveni comportamentele violente. Aceste comisii vor fi extinse și vor include membri din toate domeniile relevante pentru a asigura o abordare holistică în procesul de decizie.

În ceea ce privește planul național de acțiune, care implică mai multe ministere în testarea și monitorizarea consumului de droguri în rândul elevilor, Sorin Ion a precizat că acesta va fi stabilit la începutul fiecărui an școlar. O noutate în acest an este extinderea partenerilor implicați în acest proces, cu scopul de a stabili un cadru normativ și proceduri necesare pentru testele antidrog. Această decizie nu va fi luată prin intermediul unui plan național de acțiune, ci prin acte normative, cum ar fi un ordin comun al ministerelor relevante.

Sorin Ion a subliniat că testarea se va desfășura în condiții de confidențialitate și numai cu acordul părinților pentru elevii minori sau cu acordul elevului major. Acesta a exclus cu fermitate ideea de testare forțată.

În plus, Sorin Ion a informat că s-a stabilit o procedură clară pentru cadrele didactice în ceea ce privește acțiunile lor în cazurile de violență în școli, acoperind toate tipurile de violență, inclusiv violența cauzată de consumul de droguri, bullying, violența fizică sau psihică. Aceasta va asigura că profesorii, directorii școlilor și partenerii vor avea ghiduri clare pentru gestionarea acestor situații sensibile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare