Elevul român campion mondial la matematică are planuri mari pentru viitor

PERFORMANȚĂ. Ieri, elevii de top din România au fost premiați de către Guvern pentru performanțele lor, dar aceștia au un vis comun: să-și continue studiile în străinătate. Motivația stă în dotările extraordinare ale universităților străine și în perspectivele nelimitate de angajare pe care le oferă. Deși profesorii lor le-au fost mentori, aceștia asistă cu neputință la ceea ce au numit “exodul creierelor”.

David, elevul român care s-a clasat ca cel mai bun din lume la Olimpiada Internațională de Matematică din Japonia, a fost premiat pentru rezultatul său uimitor. În ciuda performanțelor sale impresionante, el visează să-și continue studiile în străinătate, așteptând cu nerăbdare un răspuns de la Harvard, unde speră să se înscrie.

Educația și pasiunea lui David pentru matematică au fost cultivate de la o vârstă fragedă, iar acum, elev în clasa a XII-a la Liceul Internațional de Matematică din București, își propune să își ducă cunoștințele la un nivel global. Învățământul și competiția din străinătate reprezintă pentru el mediul stimulativ de care are nevoie.

David nu este singurul elev cu astfel de aspirații. Echipa românească de matematică a ocupat locul patru la Olimpiada Internațională, iar niciunul dintre cei șase membri nu vrea să rămână în țară. Dotările universităților străine și perspectivele de carieră extinse după absolvire sunt doar câteva motive pentru care acești elevi își urmăresc visurile în afara țării.

Profesorii, deși mândri de realizările elevilor lor, sunt preocupați de ceea ce ei numesc “exodul creierelor”. Mulți dintre acești elevi de excepție pleacă în străinătate, iar cei care rămân în România sunt puțini. Cu toate acestea, unii profesori văd plecarea acestora ca pe o formă de ambasadoriat, reprezentând România în lumea academică globală.

Cu toate că nu există date exacte despre numărul studenților români care studiază în străinătate, fenomenul este semnificativ, iar elevii olimpici sunt văzuți ca ambasadori care pot contribui la prestigiul țării în mediul academic internațional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare