Epicur despre valorile familiei și prieteniei 4.Evaluare ale opiniilor lui Epicur despre căsătorie

FILOZOFIE. Căsătoria și filozofia au avut o relație ascuțită în vremea Grecie și a Romei antice. Socrate a fost căsătorit cu Xanthippe (cunoscută pentru temperamentul ei de foc!) și au avut împreună trei fii. Unii filozofi precum Platon au fost în favoarea “împărțirii” soțiilor, în timp ce alții s-au opus cu totul instituției căsătoriei.

Pe vremea lui Epicur, căsătoria nu avea nimic de-a face cu dragostea adevărată. În schimb, căsătoria era direct legată de creșterea copiilor. Acest lucru nu era neobișnuit în Grecia Antică, unde alți filozofi subliniaseră deja legăturile dintre folosirea amantelor pentru plăcerea sexuală și a soțiilor pentru a avea copii.

Geert Roskam crede că Epicur s-a opus, probabil, căsătoriei. Într-adevăr, încă de la Renaștere au existat multe dispute cu privire la traducerea biografiei lui Diogenes Laertius despre Epicur, care afirmă că el credea că „înțeleptul se va căsători și va avea copii”. Acest lucru se datorează faptului că următoarea propoziție pare să conteste această afirmație și sugerează că înțelepții se căsătoresc doar în circumstanțe excepționale. Deși Diogene este adesea folosit ca sursă principală atunci când se uită la viețile filozofilor, faptul că Epicur s-a opus căsătoriei pare să fie confirmat și în alte surse de epicurienii cunoscuți.

De exemplu, Philodemus din Gadara a fost un filozof epicurean care face câteva referiri interesante la căsătorie. Scriind despre ceremoniile de nuntă, el susține că poezia este o formă mai bună de divertisment decât muzica, înainte de a sugera că mariajul nici măcar nu este ceva ce poate fi numit „bun”. Într-un alt text, el susține că până și Hesiod, poetul grec antic, avea rezerve cu privire la instituția căsătoriei și folosește acest argument pentru a-și susține propriul scepticism cu privire la utilitatea căsătoriei.

Cu toate acestea, alți savanți subliniază că Lucretius, adeptul devotat al lui Epicur, oferă o viziune epicureană foarte diferită asupra căsătoriei. După cum am văzut deja, el scrie că copiii sunt lipiciul care ține societatea unită în primul rând. În „Despre natura lucrurilor”, Epicur nu este împotriva ca oamenii să devină părinți, atâta timp cât ei nu își stabilesc așteptări nerezonabile cu privire la ceea ce implică calitatea de părinte. O parte importantă a deciziei dacă să ai sau nu copii implică să fii sincer cu privire la dorință și cu cât de puternic își dorește un individ să aibă o familie.

În ciuda acestui fapt, Epicur însuși nu s-a căsătorit niciodată, ceea ce poate sugera că își urma propriul sfat în această privință. Încercarea de a stabili exact ceea ce credea Epicur despre căsătoria tradițională s-a dovedit a fi extrem de dificilă, având în vedere cât de mult din propria sa scriere s-a pierdut și, până în ziua de azi, oamenii de știință încă nu se pot pune de acord asupra unui răspuns definitiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare