Erdélyi Néptáncünnep Sepsiszentgyörgyön – több mint száz táncos a főtéren – VIDEO

FESZTIVÁL. Sepsiszentgyörgy főterén még a nap is kisütött, amikor több mint száz erdélyi hivatásos néptáncos ropta kedd délután. Ezzel a látványos villámcsődülettel vette kezdetét a péntekig tartó vándorfesztivál, amely az egyetlen szakmai fórumként fogja össze az erdélyi magyar táncművészeti platformot. A találkozón, amelynek házigazdája a Háromszék Táncegyüttes, csíkszeredai, marosvásárhelyi, nagyváradi, udvarhelyi és nyárádszeredai táncosok is bemutatkoznak.

Bár az időjárás miatt volt némi aggodalom, a nap éppen időben bújt elő a felhők mögül kedd délután, amikor több mint száz néptáncos vonult be Sepsiszentgyörgy főterére. A résztvevők két irányból érkeztek, és a kőszínpad előtt találkoztak, ahol már várta őket a zenekar, hogy dallammal kísérje a lépéseiket. A szervezők már korábban bejelentették az eseményt, így az érdeklődők már öt óra előtt elkezdtek gyülekezni a helyszínen. Mire a zene felcsendült, a közönség létszáma már majdnem megegyezett a táncosokéval. A színes népviseletben pergő-forgó legényeket és leányokat ámulva nézte a közönség, sokan igyekeztek megörökíteni a pillanatot.

A tánc mintegy negyedórát tartott a bevonulással együtt, de a táncosoknak sietniük kellett, hiszen az együttesek bemutatkozása már kedden megkezdődött. Elsőként a Háromszék Táncegyüttes lépett fel a “Hazától hazáig” című folklórelőadásával, őket követik a napokban a többi csoport. A programokról és érdekességekről korábban már beszámoltunk, az esemény részletes ütemtervét itt olvashatják el az érdeklődők.

A 18. Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozója május 28–31. között, keddtől péntekig tart. A közönséget is szívesen látják a szervezők: a program színes fellépésekkel és szakmai előadásokkal folytatódik, amelyet gálaműsorral és táncházzal zárnak a négy nap végén.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare