Eroi fără capă – donatorii de sânge

SOCIETATE. Fără exagerare, Laurențiu, un tânăr din județul Alba, poate fi considerat un erou pentru numeroși români. De-a lungul ultimilor ani, a făcut donații constante de sânge, salvând astfel mulțime de vieți aflate în pericol.

De peste 15 ani, Laurențiu, originar din Drașov, județul Alba, a fost un vizitator fidel al centrelor de donare de sânge. Această acțiune altruiștă a sa echivalează cu salvarea multor semeni aflați în necaz. În timpul acestui deceniu și jumătate de angajament umanitar, acest tânăr a donat aproape 7 litri de sânge. Prin această acțiune admirabilă, el a contribuit la salvarea a 48 de vieți: “Asta este ceea ce mă motivează cel mai mult”, a explicat Laurențiu, descriindu-și activitatea în slujba semeniilor săi.

“Am 16 donări înregistrate în aplicație, însă ele sunt de fapt mult mai multe, în acești 15 ani în care am donat. Astfel, oficial am donat până acum 6,88 litri de sânge și am salvat 48 de vieți (și acesta este aspectul care mă motivează cel mai mult)”, a declarat Laurențiu, citat de publicația locală Ziarul Unirea.

În mediul online, tânărul primește laude din partea internauților. Cetățenii îl felicită și îi transmit urări de sănătate pentru a-și putea continua această nobilă tradiție. “Felicitări! Sănătate multă și putere de a continua să ajuți”, a scris o femeie, profund impresionată de gestul lui Laurențiu.

Povestea tânărului din Alba aduce aminte de Dorel Nedelcu, un bărbat din Iași care a fost de asemenea notabil pentru acest gen de acțiune umanitară. De trei decenii, el a donat în mod constant sânge. Povestea bărbatului în vârstă de 53 de ani a ieșit la iveală în spațiul public în 2018. La acea dată, el adunase peste 130 de donații la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) din Iași, oferind fiecare dată 450 ml de sânge.

El a mărturisit că dorința de a face bine aproapelui a fost inspirată de tatăl său. “Am început să donez în 1988, după ce am împlinit 18 ani. Impulsul m-a determinat să vin și să donez cu plăcere. Aceasta este a doua mea plăcere după meserie, fiind instalator. Tot ceea ce fac, fac pentru mine și pentru cei din jur, deoarece nu trebuie să gândim numai la noi. Poate că și noi vom avea nevoie de sânge. Dacă ne gândim că putem dona bani pentru a primi sânge, aceasta este o altă perspectivă completă. În decursul a 30 de ani, am donat câteva zeci de kilograme de sânge, și nu menționez nici măcar donațiile pentru afereză, la care am participat timp de 12 ani. Nu toată lumea înțelege că aceste acțiuni vin în mod natural. Dacă am făcut asta, nu am devenit o vedetă peste noapte. Dar problema este că și cei din jur ar trebui să ofere ajutor. Astăzi mergem pe picioare și mâine am putea fi nevoiți să stăm în pat și să avem nevoie de sânge”, spunea Dorel Nedelcu, citat de Ziarul de Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare