EȘEC PREVIZIBIL – Senatul a respins proiectul UDMR Mureș & Covasna privind Statutul de autonomie a Ținutului Secuiesc

0
292

AUTONOMIE RESPINSĂ. Senatul a respins proiectul privind Statutul de autonomie a Ținutului Secuiesc, după ce acesta a trecut inițial, prin adoptare tacită, de Camera Deputaților. Proiectul a fost inițiat de deputații UDMR de Mureș – Bíró Zsolt- István (fost preşedinte al Partidul Civic Maghiar, ales pe lista UDMR) și Covasna – Kulcsár-Terza József-György – în foto.

 

Proiectul prevedea ca Ținutul Secuiesc (reglementat în proiectul respins în teritoriul județelor Covasna, Harghita și Mureș – parțial) să devină, prin referendum, regiune autonomă cu personalitate juridică, în cadrul statului român. Proiectul UDMR mai prevedea organizare administrativă proprie, cu autorităţi publice şi instituţii proprii la toate nivelurile, conferirea unor competenţe specifice, folosirea limbii maghiare ca limbă oficială a Ţinutului Secuiesc şi a simbolurilor naţiunii maghiare.

 

Senatul, în calitate de for decizional, a respins proiectul cu 126 de voturi „pentru” şi 9 „împotrivă” (UDMR).

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ