EXCLUSIV – În spatele ușilor închise: ce a cerut operatorul aerian low-cost Wizz Air pentru a începe să opereze pe Aeroportul Transilvania

CONDIȚIONĂRILE. Operatorul aerian low-cost Wizz Air a anunţat că din 1 mai introduce măsuri adiţionale de igienă pentru a asigura “sănătatea şi binele clienţilor şi echipajelor”. Respectiv, pasagerii trebuie să facă check-in şi să achiziţioneze serviciile online, să lase bagajele la punctele autonome de predare şi să poarte măşti pe tot parcursul zborului (ca și echipajul, de altfel).

 

De asemenea, pasagerii vor primi şerveţele de igienizare, revistele de la bord vor fi eliminate, se încurajează plata cu cardul a cumpărăturilor de la bord și, “atunci când este posibil”, echipajul va supraveghea distanţarea locurilor între pasageri. Măsurile, cauzate de pandemia de COVID-19, au devenit publice.

 

Ce nu este public în privința reluării operării Wizz Air pe aeroporturile din România, implicit și pe cel din Târgu Mureș (unde opera toate cele 4 curse regulate externe: Budapesta, Londra, Memmingen și Dortmund, sistate din 24 și 25 martie), este negocierea de pe poziții de forță cu administrațiile acestora.

 

Respectiv, pentru a începe operarea pe aeroporturile din țară, Wizz Air cere “eliminarea (suspendarea) până la 31 octombrie 2020 a tuturor taxelor de aeroport (inclusiv cele de securitate, poluare fonică, parcare, pasageri etc.)”. După acea dată, operatorul aerian cere „renegocierea prin diminuare a tuturor taxelor de aeroport” și lobby guvernamental pentru „reducerea taxelor pe o perioadă de minimum 2 ani”.

 

O solicitare aproximativ similară a fost remisă administrațiilor aeroportuare din România și de operatorul Ryanair – menționăm că msnews deține dovezi (documente oficiale) ale demersurilor consemnate în prezenta scriere.

 

Ce urmăresc operatorii aerieni? Firește, să reducă  impactul financiar negativ previzionat de pandemia COVID-19 (adică să împartă pierderea estimată cu aeroporturile, deși nu la fel au procedat când aveau profit).

 

Ce am aflat noi? Sigur, niciun aeroport nu este fericit cu implementarea acestor măsuri: cele mici (care sunt subvenționate prin ajutor de stat din bugetele județene, cum este și cazul Aeroportului Transilvania) pentru că, deși nu sunt dependente exclusiv de taxele de aeroport, au totuși o bază în aceste taxe care pe lângă că constituie o componentă financiară relevantă, au și fost previzionate în bugetul pe 2020; cele mari pentru că taxele de aeroport constituie practic cea mai mare parte a bugetului de funcționare (acestea nefiind subvenționate din bugetele locale).

 

Propunerile sunt în fază de discuții/negocieri, încă nu s-a luat nicio decizie clară. Însă chiar dacă Wizz Air începe operarea pe Aeroportul Transilvania, poate activa la începutul lunii mai decât o singură cursă, cea spre/de la Budapesta, pentru că restul celor trei destinații (Londra, Memmingen și Dortmund) sunt deocamdată prohibite, Marea Britanie și Germania fiind pe lista țărilor în care interdicția zborurilor comerciale este în vigoare până în 14 mai (conform Ordonanței Militare nr. 10). msnews urmărește soluționarea problematicii și vă informează pe parcurs ce apar informații noi.

 

Cătălin VISCHI

1 comment
 1. Pai medicii spun ca purtarea manusilor nu este indicata, deoarece din cauza transpiratiei si a calduriimse dezvolta microbi care pot face mai mult rau decat sa ne protejeze.
  Cine face aceste reguli si cine da oronantele, de cand a inceput situatia asta ne-a demonstrat ca bajbaie din greu.
  Prima data mastile nu erau indicate decat dac esti bolnav sau dac esti in proximitatea cuiva bolnav. Dupa acee ne-au spus ca de fapt din cauza ca nu existau masti au dat acest sfat, dar de fapt sunt obligatorii!
  De ce nu au spus de la inceput ca nu sunt, sa ne face noi din ce putem. Unii medici spun ca orice ne poate apara este bun, altii ca numai cele foarte speciale (si impliciti foarte scumpe) sunt bune!
  Traim intr-o minciuna, bajbaiala si nestiinta care ne dezorienteaza.
  Cum sa sofam si sa stam toata ziua cu manusi? O sa “infloreasca” bolile de piele!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare