EVENIMENT – Filmul „Cardinalul”, în avanpremieră în Târgu Mureș, în prezența regizorului Nicolae Mărgineanu și a unor actori din distribuție

CINEMATOGRAFIE. Miercuri, 13 noiembrie, la ora 19.00, la Cinema Arta3D din Târgu Mureș, va fi prezentat în avanpremieră filmul artistic „Cardinalul”, realizat de regizorul Nicolae Margineanu, în parteneriat cu Centrul Național al Cinematografiei. Regizorul Nicolae Mărgineanu a confirmat, pentru msnews, prezența la avanpremiera care va fi prezentată în Târgu Mureș, alături de trei actori din distribuția filmului: Radu Botar (interpretul rolului principal, cardinalul Iuliu Hossu), Csaba Ciugulitu și Jancsó Elöd.

 

Ultimii doi, actori ai Teatrului Național Târgu Mureș, nu sunt la prima experință artictică în cinematografie. Csaba Ciugulitu (Compania Liviu Rebreanu a Teatrului Naţional Târgu Mureș) a avut roluri în filme precum “Toate fluviile curg în mare” (în regia lui Alexandru Badea), „Poarta albă” (în regia lui Nicolae Mărgineanu), „Kira Kiralina” (de Dan Piţa) etc. Jancsó Elöd (fost actor al Companiei Tompa Miklós) a jucat în scurt-metrajul Tabula rasa (2016).

 

Filmul artistic „Cardinalul” (biografic, dramă, istoric) prezintă o parte din viața episcopului greco-catolic Iuliu Hossu și a drumului său de la crainic al Marii Uniri din 1918 la starea de deținut politic, în anii ’50, când regimul bolșevic încearca să-i impună renunțarea la credință (perioada încercării convertirii forțate în Penitenciarul Sighet).

 

 

Un destin fundamental pentru religia greco-catolică din România. În anii ’50, conducătorii bisericii Greco-Catolice sunt arestați și închiși în Penitenciarul de la Sighet. Regimul sovietic interzice existența altei biserici în afara celei ortodoxe. În fața chinurilor și unora dintre cele mai perfide mijloace de dezumanizare, alternativele sunt convertirea sau moartea. În fața torționarilor se ridică episcopul Iuliu Hossu care prin curaj și verticalitate devine o călăuză pentru ceilalți preoți.

 

Premiera filmului are loc în 20 noiembrie, în București, a anunțat regizorul Nicolae Mărgineanu, dar producția cinematografică este prezentată în câteva orașe din Ardeal, în perioada 11-17 noiembrie – în 13 noiembrie, ora 19.00, în Târgu Mureș, la Cinema Arta 3D.

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare