EVENIMENT – Firma IRUM Reghin lansează primul tractor agricol 100% românesc fabricat la 15 ani de la sistarea producției naționale

TRACTOR ROMÂNESC. Marți, 30 octombrie, la ora 10, compania IRUM din Reghin, controlată de Mircea Eugen Oltean (în foto), lansează oficial, la Hotel Caro din București, primul tractor agricol 100% românesc fabricat la 15 ani de la sistarea producției de tractoare agricole din țară.

 

Noul tractor a fost conceput de echipa centrului de cercetare și dezvoltare iFOR din Reghin, care aparține firmei IRUM – investiția în acest centru a durat aproape doi ani și s-a cifrat la 2,7 milioane de euro -, și va fi produs la scară largă pe platforma industrială din municipiul mureșean. Conform proprietarului IRUM, producţia va demara în anul 2019, în primul an estimându-se finalizarea a 500 de tractoare.

 

Conform informațiilor care au pătruns în spațiul public, tractorul IRUM va fi echipat cu un motor Diesel “Stage IV” (standard UE pentru vehicule non-rutiere), cu o capacitate cilindrică de 3,4 litri și va dezvolta o putere de 102 CP și un cuplu maxim de 430 Nm. Începând de miercuri, 31 octombrie, noul tractor românesc va fi expus și publicului, în cadrul târgului Indagra, la Romexpo București, pe Platforma V5.

 

IRUM Reghin a fost fondată în anul 1953 cu scopul de a produce, întreține și repara utilaje și mecanisme agricole și forestiere. Din anul 1969, compania din Reghin a început să producă tractoare forestiere, iar din anul 2010 a produs (sub licență Belarus) tractoare (în special tractoare articulate forestiere – TAF) și utilaje agricole și forestiere.

 

România a început să producă tractoare în 1946, la uzina IAR Brașov (care, anterior, fabricase avioane militare). Primul model de tractor a fost IAR 22 și avea motor Diesel de 38 CP, însă primul tractor 100% românesc a fost produs abia în anul 1960 (Universal 650, cel care e considerat și astăzi “cel mai cunoscut tractor fabricat în România”). În anul 2007, fosta IAR, devenită Uzina Tractorul Brașov, a fost închisă, intrând în lichidare.

 

Liviu DAMIAN

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare