EVENIMENT – Târgul de fete în luna iulie de pe Muntele Găina 16- 17 iulie

FESTIVAL. Târgul de fete de pe Muntele Găina este cunoscut ca un festival popular important care are loc anual vara, în ziua de Sfântul Ilie, sau în cel mai apropiat weekend de ziua Sfântului Ilie, iar anul acesta va fi în 16 -17 iulie.
Pe platoul montan de pe muntele Găina legenda spune că dragostea prinde rădăcini și fetele nemăritate își caută pețitori. Totuși evenimentul este prielnic și altor activități și an de an moții, invitații și turiștii petrec, participă la concursuri și celebrează iubirea într-o sărbătoare populară în aer liber.
 
Conform legendei, fetele din munții Apuseni se pregăteau de târg cu o zi înainte, urcând muntele cu zestrea încărcată pe cai, cu o noapte înainte, însoțite de părinți. Cununiile se oficiau pe loc de către preoții participanți la eveniment, însoțite de cântece și de jocuri cu „strigături”, iar fetele „se luau”, nu se cumpărau.
 
Târgul de pe Muntele Găina a fost atestat documentar în anul 1816 dar probabil are o vechime mult mai mare. Acesta a fost înregistrat de Consiliul Județean Alba ca marcă la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci și reprezintă un etalon în turismului folcloric pentru județul Alba și centrul Transilvaniei.
 
Astfel, în cele două zile, cei prezenți la sărbătoare vor avea parte de expoziții, spectacole folclorice, concerte de muzică rock și focuri de artificii. Pentru un weekend extraordinar, vă invităm să participați și voi la acest eveniment și sa păstrați vie tradiția, bucurându-vă de folclorul românesc în aer liber, alături de cei dragi.

 
Cătălina Lumperdean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare