EVENIMENT – Ziua Castelului, la „Comoara Mureșului”: domeniul Teleki din Gornești
CASTEL. La vreo 17 kilometri de Tîrgu Mureș, impunătoarea clădire barocă de secol XVIII supranumită „Comora Mureșului” își deschide porțile. E Ziua Castelului la domeniul Teleki din Gornești, fostă proprietate a regelui Ungariei Carol Robert, de-a lungul timpului transferată lui Szécsényi Simon, regelui Sigismund de Luxemburg, familiei lui Erdélyi de Somkerék Antal (descendentul uneia dintre cele mai importante familii nobiliare din societatea transilvăneană medievală), familiei Bánffy, iar și din 1674, după executarea baronului Bánffy Dénes, domeniul ajunge în stăpânirea contelui Teleki Mihály, descendent al vechii familii Garázda și omul de încredere al principelui Apaffi.
Noii proprietari ai castelului, descendenții contelui Teleki Mihály, doresc restaurarea domeniului și introducerea lui în circuitul turistic. O dată pe an, o echipă de tineri voluntari (printre care istorici și peisagiști) organizează „Ziua Castelului”.
În cadrul evenimentului de sâmbătă, 21 iulie, au loc expoziții de fotografii, proiecția documentarului istoric “Ultima doamnă-mare” (despre viaţa aventuroasă a contesei Johanna Mikes din Zabala), programe pentru copii (vânătoare de comori, ateliere meşteşugăreşti şi posibilitatea de plimbare cu caleaşca în parcul castelului), spectacole de dansuri populare, dansuri renascentiste, precum şi de concertul duo-ului Tasi Nóra & Sárosi Péter. De asemenea, vizitatorii se pot familiariza cu istoria clădirii şi a familiei Teleki, iar pe parcursul unui tur ghidat pot fi vizitate biserica reformată şi biserica ortodoxă din Gorneşti, precum şi cavoul Teleki.
Istoria Castelului Teleki din Gornești
La Castelul din Gornești s-a născut nepotul lui Teleki Mihály, Teleki Sámuel, cel care avea să devină cancelar al Transilvaniei şi întemeietor al bibliotecii Teleki din Tîrgu Mureş. Fiul lui Teleki Sámuel, Teleki László, este cel care în perioada 1772-1802 a construit castelul de astăzi (până atunci, proprietarii, familia Teleki, locuiau în vechea cetate medievală edificată în secolul XV de Erdélyi de Somkerék Istvan, fiul lui Antal).
Castelul de la Gornești este considerată una din cele mai reprezentative lucrări ale barocului pur transilvănean, edificat într-un stil (Grassalkovich) popular în Ungaria secolului al XVIII-lea. Edificiul are 52 de camere şi 365 de ferestre (simbolizând zilele anului – motivația constă într-o superstiție a contelui Teleki László, conform căreia norocul este generat de privitul fiecărei zile de la o fereastră diferită).
Ultimii proprietari ai castelului au fost contele Teleki Mihály (1921-1988) şi soţia, contesa Tisza Aimée (1914-1991). În 1949, proprietatea este naționalizată de regimul comunist și în castelul de la Gornești se înființează un preventoriu TBC. Din 2011, impozantul monument istoric (retrocedat în 2006) a revenit în proprietatea familiei Teleki, fiind deținut de patru dintre urmașii lui Teleki Mihály – de altfel, în castel locuiește unul dintre aceștia, Teleki Kalman. Cei patru proprietari au înfiinţat Asociaţia Castelul Teleki şi caută variante pentru a-l restaura. Ziua porţilor deschise în Castelul Teleki şi în parcul acestuia de la Gorneşti, unde va începe şi o şcoală de vară, țin tot de restaurarea castelului.
msnews