“Evoluția inflației în România: Analiză detaliată a datelor din octombrie 2023 și perspective pentru anii următori”

FINANȚE. În ciuda creșterii prețurilor, rata inflației în România a înregistrat o ușoară scădere la 8,07% în octombrie 2023, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS). Cu toate acestea, Banca Națională a României (BNR) a menținut o prognoză de inflație de 7,5% pentru finalul acestui an și a revizuit-o în sus la 4,8% pentru sfârșitul anului 2024.

Scăderea ratei anuale de inflație și factorii de influență

În ciuda unei creșteri semnificative a prețurilor în diverse sectoare ale economiei, rata anuală de inflație a înregistrat o scădere de la 8,8% în septembrie la 8,07% în octombrie. Datele INS arată că mărfurile alimentare au crescut cu 8,66%, cele nealimentare cu 6,24%, iar serviciile cu 12,20%. Acest trend a fost subliniat de un indice al prețurilor de consum de 100,57% în octombrie comparativ cu septembrie 2023.

Perspective pentru inflație în 2024 și explicații ale BNR

BNR a menținut o prognoză de 7,5% pentru inflația de la sfârșitul acestui an, dar a majorat estimarea pentru sfârșitul lui 2024 la 4,8%. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a subliniat că această revizuire în sus se datorează “majorărilor legiferate”, incluzând creșterea TVA-ului și accizelor. Impactul acestor măsuri legislative este estimat la 0,9 puncte procentuale, cu un vârf în primul trimestru al anului 2024, urmat de o revenire la o traiectorie de dezinflație. Isărescu a subliniat că se așteaptă la o inflație de 7,7% la finalul primului trimestru din 2024, urmată de o scădere la 6,8% la sfârșitul celui de-al doilea trimestru.

Compararea cu prognoza anterioară și explicații pentru evoluția inflației

Isărescu a precizat că prognoza actualizată nu diferă semnificativ de cea prezentată în august 2023, când BNR anticipa o inflație de 7,5% pentru finalul anului 2023 și 4,4% pentru sfârșitul lui 2024. El a subliniat că revizuirea în sus pentru anul viitor ține cont de impactul majorărilor legiferate, în special a creșterilor de TVA și a accizelor.

Perspective de dezinflație și concluzii

Guvernatorul BNR a asigurat că, deși există o creștere temporară a inflației, se anticipează o revenire la o traiectorie de dezinflație. Acesta a explicat că, după vârful din primul trimestru al anului 2024, inflația va începe să scadă, ajungând în intervalul țintei la sfârșitul celui de-al treilea trimestru din 2025. În concluzie, evoluția inflației în România reflectă atât presiunile interne, cât și impactul măsurilor legislative, iar BNR rămâne vigilentă în monitorizarea și gestionarea acestei situații pentru a menține stabilitatea economică pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare