EXCLUSIV – Campionatul European de triatlon 2019, la Tîrgu Mureș: buget necesar 700.000 euro. Bonus: detalii despre eveniment

TRIATLON. Federația Română de Triatlon (FRT) a solicitat municipalității Tîrgu Mureș încheierea unui parteneriat în vederea organizării Multisport European Championships Festival 2019, prezentat consilierilor municipali ca fiind Campionatul European de Triatlon. Inițiatorul propunerii de parteneriat, care a devenit, începând de ieri după-amiază, prin votul consilierilor mureșeni, hotărâre, a fost viceprimarul PSD Sergiu Papuc.
Numai că Federația continentală de triatlon, European Triathlon Union (ETU), a comunicat msnews, oficial, că… „în acest moment nu este stabilită locația în care se va organiza evenimentul sportiv Multisport European Championships Festival 2019” și că „o decizie în acest sens va fi luată de membri Comitetului de Eveniment al Comitetului executiv al ETU”. După ce-am rotit capul așa, ca bufnița, am încercat (și, evident, reușit) să stabilim adevărul.
Povestea „Europenelor” de triatlon

Președintele FRT este Klosz Peter (48 de ani), mureșean (de altfel în Mureș sunt cinci cluburi afiliate FRT). Omul susține că are acceptul ETU de organizare a Multisport European Championships Festival 2019 și recunoaște franc că el l-a rugat pe președintele ETU să nu facă public (pe site-ul oficial și în orice alte medii publice) locul de organizare.
„Decizia că va organiza România Multisport European Championships Festival 2019 a fost luată în luna martie, la Moscova. E cert că noi vom fi organizatorii, dar, fiind mureșean, am vrut mai întâi să încerc să organizăm aici evenimentul și până când nu am avut un accept oficial al autorităților locale nu am dorit să se anunțe pentru că nu exista certitudinea orașului cu care făceam parteneriatul – dacă Tîrgu Mureș respingea oferta noastră de parteneriat, atunci existau alte două variante, Constanța și Cluj-Napoca”, a declarat, pentru msnews, Klosz Peter.
Bugetul estimat al acestui eveniment sportiv, care se va desfășura pe durata a 10 zile, este de 700.000 de euro. „Din acești bani, 90.000 de euro este taxa pe care trebuie să o plătim ETU. Noi urmărim să ne facem bugetul din mai multe părți, respectiv de la autoritățile locale (avem și un accept din partea Consiliului Județean, acum și al Consiliului Local), de la autoritățile centrale (Ministerul Tineretului și Sporturilor), de la parteneri-sponsori entități private și de la sportivi, pentru că în competițiile de triatlon se achită o taxă de înscriere (n.red., am dedus că aceasta va fi de 100 de euro). Aproximăm că vor fi prezenți 2.000-2.500 de sportivi și că vom aduna din taxa de înscriere cam 200.000 de euro. Practic, acest eveniment este o unificare a competițiilor ETU, vor fi șase campionate europene, deschise și pentru sportivii amatori, și vor aduce în oraș cam 3.000-4.000 de oameni (sportivi, antrenori, oficiali etc.)”, a mai precizat Klosz, pentru msnews.
Când și unde
Președintele FRT a dezvăluit și data aproximativă a evenimentului, în iulie 2019 (în prima sau a doua parte a lunii, pentru că, conform protocolului, trebuiau oferite ETU două variante calendaristice). Pentru cei mai puțin familiarizați cu acest sport, triatlonul este compus din trei discipline (natație, ciclism și alergare), probele fiind „legate” (adică sunt parcurse fără întrerupere). În consecință, cea mai problematică a fost locația pentru proba de natație, aceasta urmând să aibă loc în zona colinară de pe versantul stâng a râului Târnava Mică, pe lacul de acumulare Bezid.
Sigur, unde cazăm atâția participanți? Asta a fost dilema (râde). Dar am început discuții cu primăriile din zonă și vom încerca sistemul homestay (n.red., formă populară în industria ospitalității, în care vizitatorii sunt cazați la rezidenți, adică la localnici acasă) și în felul acesta vor câștiga și localnicii care cazează sportivi sau oficiali. O să locuiască o parte dintre cei care participă la Sângeorgiu de Pădure, Sovata, comunele din jur… Ne descurcăm”, a explicat Klosz.
Cătălin VISCHI