SUCCES – Echipa doctorului Horațiu Suciu a efectuat cu succes al doilea transplant cardiac din acest an din România

TRANSPLANT. Echipa condusă de profesor doctor Horaţiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, a efectuat cu succes, în noaptea de sâmbătă spre duminică, al doilea transplant cardiac din acest an din România – primul a avut loc în 11 aprilie, efectuat de aceeași echipă (pacientul a fost un gălățean în vârstă de 54 de ani, aflat în stadiu terminal de insuficienţă cardiacă).

 

Horațiu Suciu

Pacientul este un bucureștean în vârstă de 39 de ani, care se afla de doi ani pe lista receptorilor, listă pe care, în acest moment există 32 de pacienți cu indicaţie de urgenţă. “Cordul a fost prelevat în cursul nopţii de la Spitalul Judeţean Suceava, de către o echipă de medici din Clinica de Chirurgie Cardiovasculară Târgu Mureş, donatorul fiind un tânăr în vârstă de 17 ani, aflat în moarte cerebrală, datorită unui accident vascular hemoragic post traumatic. Transportul echipei şi al organului prelevat a fost asigurat de un echipaj SMURD, cordul sosind în Târgu Mureş pe calea aerului după un zbor de 80 de minute. Intervenţia a durat 6 ore şi s-a încheiat cu succes, pacientul fiind în prezent stabil şi în stare clinică bună”, a comunicat dr. Horaţiu Suciu.

 

La începutul lunii aprilie 2018, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Tîrgu Mureș trăgea un semnal de alarmă, declarându-se “nelămurit şi într-adevăr îngrijorat de ce se întâmplă în domeniul transplantului”, subliniind că în ultimele nouă luni, în România nu s-a efectuat niciun transplant cardiac întrucât spitalele nu au mai solicitat nicio mobilizare pentru prelevare de cord şi că, în acest ritm, probabil urmează să dispară şi alte transplanturi de organe din ţară.

 

IUBCvT Târgu Mureş este singurul centru medical acreditat pentru transplantul cardiac din România în care această procedură se efectuează în mod continuu dar “numărul redus al donatorilor din ţară face ca frecvența acestor intervenţii chirurgicale de înaltă performanţă să fie mult sub necesarul real. Ar trebui să fie două-trei proceduri la un milion de locuitori, conform statisticilor din Uniunea Europeană. Pe locul întâi, conform statisticii din 2017, se afla Slovenia cu 14 transplanturi de cord la un milion de locuitori, urmată de Croaţia, cu 11 astfel de proceduri la un milion de locuitori. În România, în anul 2016 s-au efectuat 12 transplanturi cardiace, iar în 2017 doar trei proceduri”, a mai precizat șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Tîrgu Mureș.

 

msnews

1 comment
  1. Si pe mine ma operat domnul Dr Horațiu Suciu la varsta de 5 ani mi-a salvat viata si vreau sa ii multumesc personal cum pot face asta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare