EXCLUSIV – Câți bani s-au plătit din pușculița mureșenilor pentru deszăpezirea drumurilor județene în cea mai călduroasă iarnă din istorie: suma e fabuloasă

DESZĂPEZIRE – MUREȘ. În perioada 25-30 martie 2021 – mai pe tăcute, așa -, s-a desăvârșit consumul financiar din pușculița județului Mureș pentru serviciul de deszăpezire din cea mai caldă iarnă de când se fac măsurători meteorologice regulate. Cu această ocazie, administratorii pușculiței publice a județului Mureș au mai virat aproape 2 milioane de lei (exact: 1.908.007,92 lei) către cele 3 firme cu care au semnat contracte de deszăpezire, respectiv sereleurile Drumuri și Poduri, Felix EM și Silara Salub. A fost a cincea livrare financiară din această iarnă. Aproape câte o livrare (financiară) pe fiecare fulguire.

 

Implicit, tot cu această ocazie, putem să vă comunicăm, cu nedisimulată bucurie, suma exactă pe care o plătește Consiliul Județean Mureș (controlat de Péter Ferenc – UDMR) pentru deszăpezirea din această iarnă (2020-2021) în care ne sunt suficiente degetele de la mâini pentru a număra de câte ori a nins. O iarnă ușoară, o sumă pe măsură: 7,5 milioane de lei (exact: 7.493.105,13 lei), echivalentul a peste 1,54 milioane de euro.

 

Vestea bună e că s-a terminat cu fulguiala, gata!, nu se mai topesc banii publici pe asta (s-au topit până acum), de acum încolo urmează cârpelile, plombările, alte lucrări prin care firmele care trăiesc din infrastructura județului își îndeplinesc misia contractuală (au contract cadru, pe 4 ani – 2021-2024).

 

Firmele responsabile (și) de deszăpezirea drumurilor județene din Mureș sunt trei sereleuri locale: Drumuri și Poduri (controlat de Mircea Florea Mureșan și care prestează în 4 sectoare: Sâncrai – lot 1, Gănești – lot 4, Șăulia – lot 5 și Miercurea Nirajului – lot 7), Silara Salub din Ernei (controlat de Alexandru Moldovan și care prestează în două sectoare: Reghin – lot 2 și Gornești – lot 6) și Felix EM din Dumbrăveni (controlat de familia Adriana și Cornel Constantin Maier și care prestează într-un singur sector: Sighișoara – lot 3).

 

Miracol: se poate și mai scump (tot în Mureș)

 

De asemenea, mai avem să vă comunicăm o veste bună. Aproape incredibil, Serviciul Monitorizare msnews a descoperit contracte de deszăpeziri mai mari decât cei din cazul drumurilor județene din Mureș. Știm, e un miracol că a fost descoperit acest fapt, dar fiind descoperit am considerat necesar să-l devoalăm, mai ales că sunt cheltuieli ascunse publicului larg, deși sunt făcute tocmai din banii lui.

 

Unde se topesc cei mai mulți bani pentru deszăpezire? Tot în județul Mureș, normal, doar am convenit că aici e mai scumpă deszăpezire decât în Alaska, însă nu pe drumurile județene, ci pe drumurile naționale din județul Mureș. Despre acest miracol, într-un articol viitor, pe care msnews îl va publica miercuri, 7 aprilie (adică mâine, pentru că astăzi, fiind marți, au fost suficiente 3 ceasuri rele).

 

Peste 8,6 milioane de euro în 5 ani

 

La final de scriere, vă bucurăm cu o statistică (pentru care msnews deține documente oficiale) privind cheltuielile făcute în perioada 2016-2021 pentru deszăpezirea drumurilor județene din Mureș (sunt 727 de kilometri de drum județean, nu toți sunt deschiși pe perioada iernii, însă acest fapt este secretizat de Consiliul Județean Mureș):

 

* 2016 – 5,1 milioane de lei (exact: 5.125.526,94 lei);

* 2017 – 7,3 milioane de lei (exact: 7.322.956,54 lei);

* 2018 – 8,6 milioane de lei (exact: 8.659.863 lei);

* 2019 – 11,9 milioane de lei (exact: 11.958.793 lei);

* 2020 – 7,5 milioane de lei (exact: 7.493.105,13 lei).

 

În ultimii 5 ani s-au cheltuit pentru deszăpezirea drumurilor județene din Mureș echivalentul a peste 8,6 milioane de euro (la cursul mediu BNR al anului în care au fost efectuate plățile).

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare