EXCLUSIV – Cine este judecătoarea din Mureș care și-a tăiat gâtul, în ce stare se află și corecțiile informațiilor eronate propagate în spațiul public

SINUCIDEREA JUDECĂTOAREI. De aseară, în mass media, știrea care, sintetizată, anunță că „judecătoarea Cristina Pașol, recent transferată de la Curtea de Apel Cluj la Curtea de Apel Mureș, a fost găsită lângă mașina sa, într-o baltă de sânge, cu un cuțit lângă ea”, și că femeia, care s-a sinucis, conform primelor aparențe, ar fi murit, sau ar fi fost transportată de polițiști la spital în stare critică.

 

Să vedem ce e adevărat și ce nu în anunțul inițial preluat apoi ad-literam și neverificat de o mare parte a progatorilor de informații publice.

 

Cine este judecătoarea și în ce stare este

 

Prezentată sub numele de fată Cristina Paşol (38 de ani), judecătoarea este Cristina Moldovan de la Curtea de Apel Mureș, transferată la această instanță nu tocmai “recent” (cum acredita informația inițială), respectiv în urmă cu aproape 3 ani, și nu de la Curtea de Apel Cluj, ci de la Tribunalul Mureș – în fine, informația a devenit publică cu erorile acestea de tip “telefonul fără fir”, sau Radio Erevan.

 

Conform Poliției, judecătoarea Cristina Moldovan ar fi telefonat soțului său și l-ar fi anunțat pe acesta că se sinucide. Ulterior, soțul său a anunțat Poliția, pe numărul unic de urgență 112. Soțul său este dr. Silviu Cosmin Moldovan, conferenţiar universitar la UMFST Târgu Mureș, specializat pe simulare aplicată în medicină – este cadru didactic la Centrul de Simulare și Abilități Practice. Cei doi au împreună un copil minor.

 

Judecătoarea și-a pus în practică amenințarea, polițiștii din Sovata găsind-o în Sărățeni, lângă mașină, cu o plagă înjunghiată în zona gâtului. Lângă femeie era un cuțit de bucătărie. Starea femeii era foarte gravă, polițiștii i-au acordat primul ajutor și au solicitat ambulanța, care a transportat-o la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș. Femeia este internată la secția Terapie Intensivă și este în stare critică, conform unor surse informate fiind în moarte cerebrală și este ținută în viață de aparate.

 

Parcursul profesional

 

Cristina Moldovan (fostă Paşol) este judecător cu grad de curte de apel, fiind absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti (promoția 2004). După absolvire, s-a angajat auditor de justiţie la Institutul Naţional al Magistraturii, până în 15 august 2006). A fost numită judecător în 11 ianuarie 2008, prin decret prezidențial, și repartizată la Judecătoria Cluj-Napoca.

 

Parcursul său profesional a cuprins Judecătoria Cluj-Napoca (16.01.2008 – 15.06.2010), Tribunalul Cluj (15.06.2010 – 01.07.2011), Curtea de Apel Cluj (01.07.2011 – 15.06.2013), Tribunalul Mureş (15.06.2013 – 2016); Curtea de Apel Mureș (2016-prezent).

 

Moldovan a solicitat de mai multe ori transferul la Curtea de Apel Mureș, dar cererea sa la această instituție a fost inițial respinsă de CSM (în 28 martie 2013). La 23 mai 2013, judecătoarea a solicitat CSM să-i aprobe transferul de la Curtea de Apel Cluj la Tribunalul Mureş, ceea ce s-a aprobat începând cu 15 iunie 2013. În noiembrie 2014, judecătoarea Moldovan (nume anterior Pașol) a solicitat din nou transferul la Curtea de Apel Mureș, dar și-a retras cererea înaintea deliberării CSM. Abia în 2016, Moldovan a fost transferată ca judecător de la Tribunalul Mureș la Curtea de Apel Mureș, la Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal.

 

Cătălin VISCHI, Vali STOICA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare