EXCLUSIV – De ce a putut HiSky să anuleze toate zborurile regulate pe care a anunțat că le operează de pe Aeroportul Transilvania

EXPLICAȚIE. Principala informație a acestei scrieri ar fi trebuit să fie făcută public de conducerile Consiliului Județean Mureș (nominal: Peter Ferenc, președinte) și de Aeroportul Internațional Transilvania (nominal: Peti Andrei, președinte CA). Nu a fost făcută, deși este importantă pentru mureșeni. Îndreptăm “scăparea”.
Povestea e cunoscută: autoritatea publică și conducerea aeroportului au anunțat la început de noiembrie 2021, că au fost deciși operatorii aerieni care vor primi ajutor de stat din bugetul județului pentru operarea de noi curse regulate de pe aeroportul mureșean (erau sume semnificative: 600.000 euro, respectiv 550.000 euro). Astfel, HiSky a fost anunțat ca fiind câștigător, urmând să primească suma maximă (600.000 euro).
În prezența șefilor CJ Mureș și Aeroportului Transilvania (nominalizați mai sus), șeful companiei din Republica Moldova a anunțat că va operaționa la Târgu Mureș o bază aeriană, unde va baza o aeronavă Airbus pentru a opera din decembrie 2021 trei curse de linie (spre Londra, Paris, Milano), iar din 2022, compania HiSky va deschide încă 8 destinații regulate (neprecizate). După nici trei săptămâni, compania a anulat pe teremen neprecizat TOATE zborurile de pe Aeroportul Transilvania.
Scrierea de față vă spune cum este posibil ca un operator aerian care a primit ajutor de stat (600.000 euro) să sisteze activitatea pentru care a fost finanțat. Surse informate msnews au precizat că decizia operatorului aeronautic HiSky de a anula totate zborurile regulate pe care a anunțat că le operează de pe Aeroportul Transilvania este posibilă pentru că acesta… nu a semnat contractul de finanțare. Din cauza problemelor generate de pandemie, HiSky a vrut să testeze întâi rentabilitatea economică. Și au tras de timp. Au început operarea, iar rezultatul a fost dezastruos (au fost vândute și doar… 3 bilete/cursă).
În consecință au renunțat, cel puțin deocamdată, să opereze de pe aeroportul mureșean. Nesemnând contractul și neîncasând nicio tranșă de bani din ajutorul de stat de 600.000 de euro anunțat de CJ Mureș și conducerea aeroportului, au putut să pună în practică decizia. De pildă, la Aeroportul Internațional Maramureș, HiSky continuă să opereze cele trei zboruri regulate, pentru că a semnat contractul de finanțare prin ajutor de stat. În județul Mureș nu a fost cazul, așa că retragerea (anunțată ca fiind temporară) a putut fi pusă în practică imediat.
Sintetizat: Aeroportul Transilvania rămâne doar cu unicul și tradiționalul operator WizzAir, pentru că nu a știut/reușit să semneze și cu HiSky contractul care i-ar fi obligat pe aceștia să mențină cele trei curse cu care s-au înscris îm competiția pentru accesarea ajutorului de stat.
Vă reamintim că în 7 iulie 2021, Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor, în valoare de 1,15 milioane de euro, bani care puteau fi plătiți din pușculița județului Mureș pentru a sprijini companiile aeriene afectate de pandemia de COVID-19 să reia sau să înceapă zboruri regulate de la şi înspre Aeroportul Transilvania din Târgu Mureş.
Conform deciziei CE, sprijinul public pentru operatorii (actuali sau viitori) de pe aeroportul din Târgu Mureș se poate acorda sub formă de subvenţii directe de până la maximum 600.000 de euro/companie.
Cătălin VISCHI