James Simmons, Răzvan Rusu

EXCLUSIV – „Dulceața lu’ Răzvan” s-a asociat cu fostul CEO Unilever, iar tânărul antreprenor reghinean Răzvan Rusu a anunțat o investiție de 800.000 de euro

CONTURAREA UNEI AFACERI DE SUCCES. Tânărul antreprenor reghinean Răzvan Săndel Rusu (32 de ani), care în urmă cu 9 ani lansa pe piață brandul Dulceața lu’ Răzvan, intrând în lumea afacerilor cu 1.400 de borcane de dulceață produse la o fabrică făcută într-o casă cu pridvor de lemn și acoperiș în două ape din satul mureșean Idicel Pădure, și care anul trecut a raportat o cifră de afaceri record în istoria economică a firmei (de circa 2,7 milioane de lei, creștere de 20%) și un profit net peste 310.000 lei, obținut cu 10 angajați, s-a asociat cu fostul CEO al Unilever, englezul James Andrew Simmons (49 de ani), și a anunțat o investiție de circa 800.000 euro în extinderea capacităților de producție.

 

Bani din gemuri, zacuște și… ciocolate

 

Răzvan Rusu (foto mic stânga) și-a început afacerea în jurul firmei Tradiții din Natură SRL, înregistrată în Reghin, unde și-a amenajat și un punct de lucru (pe lângă cel din Idicel Pădure), pe platforma fostei fabrici de bere. Pornit la drumul facerii dulcețurilor (de cireșe, zmeură, afine, mure și măceșe cumpărate de la localnicii din Idicel Pădure) fierte la cazan, tradițional, cu localnica Veronica Găvrilaș (foto mic dreapta), Rusu a extins gama de produse, de la dulceață, gem și magiun la zacuscă, salată de vinete, salată de ardei capia, ciocolată, cremă de alune, vin, pălincă (anul viitor are în plan și lansarea unui nou produs, muștarul).

 

Implicit, de la vânzarea la târguri, Rusu a trecut relativ repede la clienți precum Carrefour, Mega Image, Cărturești, Art&Craft, captând atenția cu povestea spusă din ce în ce de mai mulți antreprenori: alimente cu gust, tradiționale, atenția pentru calitatea producției etc. În plus, Rusu vinde foarte bine on-line (circa 10-15%), site-ul prezentând fazele producției pe care cumpărătorii o achiziționează.

 

Sigur, aproape nimeni nu mai are timp să se-ntrebe cum pot “gospodinele din Idicel Pădure” să producă “la cazan cu foc de lemne” 200.000 de borcane pe an, adică o medie de 600 de borcane pe zi, în fiecare zi din an, și nici cât de mare e dimensiunea satului Idicel Pădure de produce atâta materie primă necesară pentru sute de mii de borcane de produse tradiționale pe an. Însă e o poezie frumoasă, care stârnește emoții și nostalgii din copilărie, așa că a prins. În plus, marfa e bună, are gust, se vinde. Și se vinde atât de bine încât în planul de afaceri este prevăzută extinderea distribuției și pe platformele on-line de livrare la domiciliu.

 

Investiția în extindere

 

Prăvălia Idicel (un brand aplicat din rețetele occidentale de succes) se transformă în brandul Răzvan Idicel și, după cooptarea englezului Simmons în afacere (acesta deține acum 38,71% din părțile sociale și a preluat administrarea firmei – Rusu deține participațiunea majoritară, 61,29%) se trece la next level (următorul nivel). Oficial, Simmons a intrat în afacere cu un aport de 60.000 euro, însă Rusu a devoalat deja că firma Tradiții Din Natură SRL va investi 800.000 euro.

 

Pentru extinderea afacerii Tradiții Din Natură SRL, s-a cumpărat un teren (între biserică și pădurea din Idicel, peste drum de școala din sat), unde în primă fază se construiește un depozit de circa 350 mp, iar în 2023 o nouă bucătărie și un spațiu de producție a ciocolatei și a cremei de alune, construcție de două niveluri, cu un spațiu de producție de aproximativ 450 mp.

 

În urma investiției, conducerea firmei vizează o triplare a capacității de producție, până la 1 milion de borcane anual. Dar să revenim la subiectul scrierii (o decizie foarte bună): cooptarea în firmă a unui experimentat manager, cu peste 20 de ani de experiență în marketing și vânzări în întreaga lume.

 

Noul manager: de la Unilever la Dulceața lu Răzvan

 

James Simmons (foto mic dreapta) a fost manager general al Unilever pe sudul și centrul Europei până în vara lui 2021 (a preluat această pozție în septembrie 2017, după ce a condus timp de 3 ani business-ul Unilever din zona Caraibelor, o regiune ce cuprinde 20 de pieţe, precum Haiti şi Cuba). Imediat după înlocuirea sa în funcția de manager Unilever (cu Ana-Maria Pâslaru), s-a asociat cu Rusu în Tradiții Din Natură SRL și a preluat administrarea firmei.

 

Englezul James Simmons, născut în 10 februarie 1972 la Leamington SPA (Marea Britanie) este licențiat în politică, filosofie, economie la Universitatea Bristol și lucra din anul 1998 în compania anglo-olandeză Unilever, producător de bunuri de larg consum (băuturi, alimente, săpunuri, detergenți etc.), cu un portofoliu de peste 400 de branduri (Knorr, Hellmann’s, Rexona, Cif, Domestos, Clear, Axe, Dove, Rama, înghețata Magnum, Napoca etc.).

Însă Simmons nu este primul asociat marcant pe care îl are Rusu în Tradiții Din Natură SRL (în profida prezentărilor publice, în care tânărul și tanti Veronica din Idicel Pădure învârt cu linguroiul în cazanul cu dulceață), antreprenorul reghinean fiind mereu până acum asociat cu oameni foarte experimentați în lumea afacerilor, care au venit cu aporturi de capitaluri financiare în momente importante ale dezvoltării.

 

La început, Rusu a fost asociat cu consultantul de business Ion Mihnea Vasilache, unul dintre românii de succes din Londra (care a intrat în firmă în august 2013, cu o participațiune de 20.000 euro pentru care a primit 50% din nou-creata afacere), iar apoi cu antreprenorul Iosefin Constantin Florea (46 de ani), cetățean britanic originar din Iași, proprietarul Moșiei Galicea Mare, pe care a cumpărat-o cu tot cu fosta cramă a prințului Bibescu (construită în 1912, pe un teren de 43 hectare întins pe Dealurile Olteniei și cultivat cu struguri) – acesta a preluat în 2014 părțile sociale de la Vasilache, până în iunie 2020, când i-a cedat părțile sociale lui Rusu, iar tânărul reghinean i-a făcut intrarea în firmă lui Simmons.

 

* Foto: @razvanidicel.ro

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare