Valer Ujică (medalion) preia administrația parcărilor din Târgu Mureș
Valer Ujică (medalion) preia administrația parcărilor din Târgu Mureș

EXCLUSIV – Fostul polițist Ujică, zeul piețelor din Târgu Mureș, preia și parcările și subevaluează grav profitul acestui serviciu: cumpărați-i o socotitoare

Valer Ujică (medalion) preia administrația parcărilor din Târgu Mureș

AFACEREA PARCAREA. Gata, s-a rezolvat: după ce în martie 2019, forul deliberativ al orașului (Consiliul Local), i-a impus să preia serviciul de gestionare al parcărilor din Târgu Mureș, firma cu denumire comică din proprietatea municipiului, SC Administrator Imobile și Piețe SRL (administrată de fostul polițist Valer Ujică), e pregătită să execute ordinul.

 

E pregătită și firma și Ujică, măcar pentru că acesta este plătit de oraș cu peste 8.300 de lei net/lună, adică-n mână… (mai are un venit din pensia de polițist de vreo 10.500 de lei/lună – am precizat doar pentru a cunoaște dimensiunea veniturilor nete lunare ale șefului piețelor și, de acum, iată!, și al parcărilor din oraș).

 

După ce a primit ordinul, colonel (r) Ujică, ca un veritabil pensionar din structurile militarizate (a fost șef al Poliției Reghin și fost adjunct al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mureş), a zis, disciplinat, “Am înțeles, să trăiți!”, dar a cerut răgaz un termen de 90 de zile până când începe să îndeplinească suplimentarea de sarcini care i-a fost trasată de proprietarul firmei pe care o conduce. Adică până la final de iunie. Bine, nu la final de iunie, ci la final de iulie a zis că-i gata. Dar cum e gata? Să vedem…

 

Totul e corect. Până la bani…

 

Ujică spune, într-un act oficial aflat în posesia msnews, că în timpul rămas până la sfârșitul lui 2019 (practic, o treime din an) veniturile preconizate (în baza încasărilor din perioada în care serviciul a fost gestionat de Administratia Domeniului Public – ADP – din cadrul Primăriei și a calculelor contabilului firmei pe care o conduce) ar fi de… sub 1 milion de lei (exact: 998.844 lei – observați disciplina militaro-financiară, o estimare… exactă, până la ultimul leu).

 

În baza acestei estimări, deducem că pentru parcările din Târgu Mureș municipalitatea susține (prin serviciul și prin firma proprii) că ar încasa într-un an (2019) aproximativ 3 milioane de lei. Ceva e bibi aici, respectiv banii – dar asta e evident deja pentru administrația din Târgu Mureș. Să calculăm, în baza unor sume și documente oficiale deținute de msnews

 

În 2018, serviciul de taxare al parcărilor din municipiu a (re)început doar din 14 mai – în prima treime a anului autoritatea publică neîncasând nimic în contul acestui serviciu. La sfârșitul lunii iulie (așadar la doar două luni și jumătate de la reintroducerea serviciului cu plată), autoritatea publică anunța că a încasat peste 900.000 de lei din gestionarea acestora. Să revenim puțin la Ujică…

 

Fostul polițist zice că o să încaseze în patru luni, cât s-a încasat anul trecut în două luni. Adică, zice că el e așa slab manager că încasează jumate din ce a încasat ADP-ul. C-așa îi iese lui din ceea ce zice ADP-ul Primăriei și contabilul de la sereleul Primăriei, sereleu pe care-l conduce (pentru modesta remunerație de 8.300 lei în mână pe lună).

 

Bine, aici ar trebui să încheiem scrierea, solicitând să i se cumpere polițistului Ujică o socotitoare cu rândunici și Consiliului Local al orașului să-i traseze, totuși, firmei care gestionează parcările să revizuiască sumele subevaluate din adiționala pregătită să fie semnată. Că-s banii orașului, nu de alta. Totuși, să aprofundăm…

 

Socotitoarea lui Ujică. Cu rândunici

 

Argumentul pentru care în acest an s-a decis ca municipalitatea să-și gestioneze singură parcarile constă în importanta sumă de bani pe care a încasat-o în 2018 (estimarea anuală este de peste 6 milioane de lei, față de 1,2 milioane de lei, cât primea redevența pentru concesionarea serviciului de la sereleul privat căruia acum i s-a trasat alte sarcini – adică i s-a livrat alte lucrări de importanță vitală pentru care să fie îndestulat, precum întreținerea liniei ferate pe care circulă trenulețul de pe Platoul Cornești, ăla amenajat ilegal de administrația condusă de Florea, știți poezia: Apără-ți Platoul!).

 

Să revenim la calculele lui Ujică – serios, cumpărați-i o socotitoare cu rândunici, că aia cinstiți de la DNA nu prea au simțul umorului. În perioada 15 mai – 31 decembrie 2018, scăzând sumele obținute din concesionarea locurilor din parcările acoperite – așadar exclusiv din taxele încasate în contul parcărilor publice și amenzile aferente acestora -, din parcări s-a obținut suma de peste 2,8 milioane de lei (exact: 2.801.098 lei).

 

Defalcat, în 2018 municipiul Târgu Mureș a încasat 2.370.398 de lei pentru staționarea mașinilor în cele 4.448 parcări publice cu plată și 430.700 lei în contul amenzilor. Asta înseamnă o medie de peste 400.000 de lei pe lună.

 

În întreg anul 2018, Primăria Târgu Mureș a încasat pentru parcările publice pe care le gestionează (cu tot cu parcările de reședință, dar, repet, în condițiile operării parcărilor cu taxă doar din luna mai) suma totală de 3.665.072 lei (suma este echivalentă cu 785.838 euro, la cursul valutar oficial din ultima zi a anului trecut).

 

Conform calcului lui Ujică, în 2019 s-ar realiza din parcări doar jumătate, adică 3 milioane de lei. Mai puțin decât în 2018, în condițiile în care anul trecut au fost doar 7 luni de încasări. În fine, am conchis deja: socotitoarea cu rândunici, revizuirea sumelor, apropierea de normalitate…

 

Câți bani vrea Ujică să ramburseze orașului

 

Totuși, să mai zăbovim asupra banilor numărați, așa cum știe Ujică să numere bani. Acesta vorbește și de profit, atenție mărită: “după scăderea tuturor cheltuielilor pe care societatea noastră le-a făcut și urmează să le facă până la sfârșitul anului 2019, ar rezulta un profit brut de 321.945 lei”.

 

Din ăla se scade impozitul și mai rămâne ceva, praful de pe tobă. În patru luni de gestionare a tuturor parcărilor din oraș… Păi, v-a zis Florea că-i mai rentabil să gestioneze privatul care dădea orașului firimituri? V-a zis.

 

Să renunțăm însă la ironii generate de extrem de mult subevaluatul profit estimat de Ujică, pentru că administratorul piețelor și acum al parcărilor zice că nici pe ăla nu l-ar livra în pușculița urbei, pentru că parcarea din spatele Teatrului Național e degradată și că ar trebui “reabilitată, marcată și dotată corespunzător”, ca să rezulte „o parcare parțial modernizată”. Pentru asta el (Ujică cel fără socotitoare cu rândunici) estimează că e necesară suma de… 300.000 de lei. Ca să iasă ceva parțial modernizat – citându-l.

 

În consecință, la sfârșitul anului, serelul orașului – Administrator Imobile și Piețe SRL (administrată de Valer Ujică) -, e pregătit să ramburseze urbei vreo 22.000 de lei. Bașca “o parcare parțial modernizată” (e scumpă rău vopseaua!).

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare