EXCLUSIV – În 2018, întreținerea drumurilor județene din Mureș a costat peste 4 milioane de euro: deszăpezire, plombare, bitum, iar plombare

MONITORIZARE. Deszăpezire, plombări de primăvară, cosmetizare de vară (covoare bituminoase), plombări de toamnă… Ăsta-i ciclul prin care trec, anual, drumurile județene din Mureș. Vă invit să parcurgem împreună povestea lor și a celor 4,1 milioane de euro investiți exclusiv pentru întreținere – în calcul nu au fost incluse și lucrările de reabilitare.

 

Iarna, ninge 🙂

 

În timpul iernii trecute (2017-20018), întreținerea curentă a drumurilor județene din Mureș (adică deszăpezirea) a costat peste 1 milion de euro, respectiv 4.747.903,65 lei. Banii au mers exclusiv către firme private, pentru că administratorul drumurilor județene, Consiliul Județean (CJ) Mureș, și-a vândut, în 2006, firma din subordine care se ocupa de gestionarea acestei activități, SC Drumuri și Poduri devenind SRL și intrând în proprietatea lui Florea Mircea Mureșan (unic asociat al firmei).

 

Această firmă a încasat caimacul laptelui repartizat din bugetul județului pentru deszăpezire, câștigând lucrările pe cinci din cele șapte loturi în care au fost împărțite drumurile județene. Deconturile pentru deszăpezire în iarna 2017-2018 au fost următoarele: Drumuri și Poduri 3.578.438,29 de lei (echivalentul a peste 771.000 de euro), Silara Salub 807.564,94 de lei (pentru zona Reghin – echivalentul a peste 174.000 de euro) și Felix EM 361.900,42 de lei (pentru zona Sighișoara – echivalentul a aproape 78.000 de euro).

 

Plombările de primăvară și lifting-ul de vară

 

Dar după iarnă, a urmat primăvara – știți povestea gropilor ivite simultan cu ghioceii, n-o mai reluăm. Așa că în 10 aprilie s-au semnat contracte (de data asta în urma unei proceduri simplificate, deci fără licitație) pentru plombări. Toate loturile au fost atribuite firmei private Drumuri și Poduri SRL, nota de plată pentru peticiri fiind de peste 1,1 milioane de lei (exact: 1.165.488,71 de lei – echivalentul a peste 250.000 de euro). Lucrările au fost recepționate cam într-o lună de la semnarea contractelor și garanția pentru acestea era de 6 luni, adică până în această lună (noiembrie).

 

Dacă vă gândiți că acum se termină contabilizarea banilor investiți în întreținerea drumurilor județene, vă înșelați. În 5 iulie 2018, adică la vreo două luni după ce au fost recepționate lucrările de plombare de pe drumurile județene, s-au semnat alte noi contracte, tot prin procedură simplificată (adică fără licitație), dar de data asta pentru turnaarea covoarelor bituminoase. Două firme locale și-au împărțit frățește cele șase loturi în care au fost împărțite drumurile județene, (nelipsita) Drumuri (care a turnat bitumul în zonele Sîcrai, Gănești și Saulia) și Poduri și Drumserv SA (care a turnat bitumul în zonele Reghin, Miercurea Nirajului și Gornești).

 

Drumuri și Poduri a încasat peste 1,7 milioane de euro (adică 8.156.090,91 de lei), iar Drumserv (firmă deținută în totalitate de concernul austriac Swietelsky) aproape 1 milion de euro (adică 4.498.051,71 de lei). În fine, deszăpezit, plombat și turnat covorul bituminos (pentru care a fost oferită o garnație de 36 de luni, adică 3 ani). Ce mai poate urma, decât șampania? Să nu ne grăbim…

 

Plombările de toamnă și marcajele

 

Luna trecută, în octombrie, Drumuri și Poduri a mai fost solicitată (tot prin procedură simplificată, adică fără licitație) pentru… plombări pe două loturi (în zona Reghin și în zona Gănești). Nota de plată: 113.483,51 de lei (echivalentul a peste 24.000 de euro). Vă reamintesc că aceeași firmă, Drumuri și Poduri, a făcut aceeași lucrare (întreținere curentă – plombări) pe respectivele loturi în luna aprilie și că, conform contractului, garanția a fost de 6 luni de la data recepției (adică până în noiembrie). Și a încasat atunci, în aprilie, pe cele două loturi la care ne referim (Reghin și Gănești), 352.115,78  de lei. În fine, s-o fi stricat în octombrie acolo unde nu s-a plombat în aprilie și unde nu s-a turnat covor bituminos în iulie – zic asta, pentru că altfel lucrurile se complică…

 

Dar totul e bine când se termină cu bine. Avem drumuri peticite, bituminizate și apoi iar peticite, în septembrie au și fost marcate (două contracte prin achiziție directă cu firma Industrie Mică Prahova SA, în cuantum total de 503.027,64 de lei), deci e bine.

 

Totalul: 19 milioane de lei

 

Să mai facem o singură adunare, cea finală. În anul 2018, pentru întreținerea drumurilor județene (administrate de CJ Mureș, instituție condusă de Péter Ferenc) – deszăpezire, plombări și covoare bituminoase – s-au cheltuit peste 19 milioane de lei (19.184.046,13 lei – echivalentul acum a peste 4,1 milioane de euro).

 

Sigur, marele câștigător a fost firma controlată de Florea Mircea Mureșan, Drumuri și Poduri SRL, care a încasat în 2018 două treimi din banii pentru întreținerea drumurilor județene din Mureș, adică 68% (13.013.501,42 de lei – echivalentul a aproape 2,8 milioane de euro). Subliniere: în calcule nu au fost introduse decât lucrările de întreținere, nu și lucrările ample de reabilitări.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare