ÎN SFÂRȘIT – Spitalul din Reghin va fi dotat cu două echipamente pentru testarea auditivă a nou-născuților

ECHIPAMENT MEDICAL. Un aparat medical nu foarte scump, dar esențial pentru sănătatea nou-născuților, pe care orice administrație publică locală cheltuitoare în fiecare an a sute de mii de euro pentru concerte electoral-gratuite îl poate achiziționa fără nicio problemă va intra în sfârșit și în dotarea Spitalului Municipal “Dr. Eugen Nicoară” din Reghin. Este vorba despre două echipamente de screening auditiv prin ortoemisiuni acustice, iar finanțarea vine de la Ministerul Sănătății, o cofinanțare de 10% fiind suportată din bugetul local.

 

Suma totală pentru achiziția echipamentelor care testează auditiv nou-născuții este de 18.000 de lei (9.000 de lei/echipament, adică mai puțin de 2.000 de euro). Chiar îți vine să te întrebi dacă nu cumva, ca societate, avem o defecțiune majoră de percepție a priorităților, pentru că în atâția ani administrația publică nu a transformat într-o obligație prioritară alocarea acestor sume derizorii necesare sănătății populației ai cărei bani îi administrează, dar consideră normal să aloce anual sute de mii de euro pentru spectacole “gratuite” pentru electorat…

 

Screening-ul auditiv universal la nou-născuți reprezintă măsurile/procedurile referitoare la testarea auditivă a nou-născutului, precum și traseul acestuia de la data primei testări auditive și până la momentul diagnosticării hipoacuziei sau stării de auz normal.

 

Testarea prin otoemisiuni acustice este un test audiologic care nu necesită vreun răspuns din partea copilului, se face rapid (5 minute pentru fiecare ureche, cu tot cu pregătirea pacientului), este neinvaziv și diferențiază auzul normal de scăderea auzului (hipoacuzie). Practic este un aparat audiologic care stimulează urechea internă a nou-născutului și înregistrează ecourile emise de aceasta, putând conchide dacă pacientul aude normal.

 

În fine, vestea bună e că, însfârșit, la 18 ani după începutul mileniului III, spitalul din municipiul Reghin va fi dotat cu primele două echipamente medicale pentru testarea auzului nou-născuților.

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare