EXCLUSIV – Înregistrat de radar conducând cu 100 km/h în localitate, șeful Poliției mureșene, Dumitru Bîltag, a dat în judecată instituția pe care o conduce

3
4110

ȘI-AU PRINS ȘEFUL PE RADAR. Șeful Inspectoratului de Poliție al Județului Mureș, comisar șef Dumitru Bîltag (46 de ani), a dat în judecată instituția pe care o conduce, cerând în instanță să-i fie anulată sancțiunea dată după ce subordonații săi, polițiștii mureșeni de la Serviciul Rutier, l-au înregistrat pe radar conducând cu peste 100 de kilometri/oră în localitate. Conform Codului rutier, în această speță sancțiunea constă în suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile, cu posibilitatea reducerii suspendării la 30 zile (aveți detalii în scriere).

 

Poliția mureșeană va fi reprezentată în instanță de subordonatul lui Bîltag, comisar șef Cătălin Rădulescu (foto mic dreapta, 42 de ani) – care este adjunctul lui Bîltag din octombrie 2015 -, “în vederea evitării conflictului de interese”. Însă Bîltag a cerut instanței să amâne judecarea cauzei anunțând că vrea să ceară “organului ierarhic superior al intimatului” (respectiv, Inspectoratul General al Poliţiei Române – IGPR) să preia reprezentarea IPJ Mureș.

 

De asemenea, Bîltag, care cunoaște foarte bine subterfugiile în acest tip de speță, coroborând prevederile legislative cu modul de acțiune al Serviciului Rutier, a cerut ca instituția pe care o conduce să îi indice “intervalul orar în care agentul de poliţie B.C. a lucrat împreună cu agentul de poliţie T.I. în perioada 18-23 iunie 2020, autospeciala pe care aceştia au lucrat şi seria aparatului radar montat pe aceasta”.

 

Fapta ajunsă în instanță

 

Șeful Inspectoratului de Poliție Județean Mureș a fost filmat în timp ce conducea cu peste 100 km/h într-o localitate din județul Mureș, în 20 iunie 2020, puțin după miezul nopții. În momentul în care a realizat că are de-a face cu şeful IPJ Mureş, Dumitru Bîltag, unul dintre poliţiştii din maşină a început să filmeze aparatul radar cu telefonul şi să comenteze imaginile. Potrivit acestuia, superiorul său circula cu peste 100 de kilometri în localitate şi nu a oprit la semnalele poliţiştilor de la Rutieră.

 

În înregistrare, făcută publică de ziarul Libertatea, se aude vocea polițistului: „Ăla din faţă face dreapta, al nostru intră în depăşire la domnul Bîltag, îi dă 103-105 km/h, colegul îi dă semnal de oprire şi nu se opreşte. Uite, uite, semnalizează dreapta. Ne întoarcem după el şi nu opreşte la semafor, merge mai departe. Semnal făcut regulamentar, cu luminile. El e, după care îşi continuă deplasarea şi nu opreşte la semnal. Frumos!”.

 

La momentul respectiv, contactat de ziarul Libertatea, Dumitru Bîltag a recunoscut că mașina din filmare este a lui, dar a susținut că “nu s-a întâmplat aşa ceva”: „Cu certitudine nu s-a întâmplat aşa ceva. Deci, este maşina mea cea cu numerele de înmatriculare din filmare, însă nu mi s-a adus la cunoştiinţă faptul că aş fi încălcat o normă pe linie rutieră. Nu am fost oprit de echipajul de poliţie, nu am trecut pe culoarea roşie a semaforului. Eu nu am văzut semnalele poliţiştilor“.

 

Ulterior dezvăluirii speței, surse din Poliție au declarat presei că Bîltag a intrat în cercetarea ofițerilor de la Direcția Control Intern din cadrul Poliției Române. Nu s-a comunicat, însă, și cum s-a soldat cercetarea. Cert este că în septembrie anul trecut, Bîltag a chemat în judecată instituția pe care o conduce, primul termen având loc în 9 decembrie 2020, iar următorul fiind programat în 20 ianuarie 2021.

 

Cine este Bîltag
Bîltag lucrează în Poliție din anul 1997, imediat după ce a absolvit Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti. Înainte a de veni la Poliția mureșeană, el a lucrat în polițiile din județele Cluj și Bistrița-Năsăud (județ din care este originar și unde a fost 2 ani adjunct al șefului IPJ). În IPJ Mureș a fost transferat în postura de șef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Târgu Mureş (2012-2014), iar din decembrie 2014 a fost împuternicit șef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş.

 

 

Ce prevede Codul Rutier

 

Conform Codului Rutier, în cazul depăşirii vitezei legale cu mai mult de 50 de km/h, permisul de conducere se suspendă pentru 90 de zile. Când se reţine permisul se eliberează o dovadă înlocuitoare care ţine locul permisului de conducere și care este valabilă 15 zile, interval în care conducătorul auto poate să conducă. În acest interval, conducătorul auto poate contesta procesul verbal de contravenţie în instanţă, pe raza localităţii căreia s-a produs fapta.

 

Dacă şoferului căruia i se suspendă permisul nu este începător, iar în ultimii 2 ani nu a mai avut suspendat dreptul de a conduce autovehicule şi în ultimii 3 ani nu a mai beneficiat de reducerea perioadei de suspendare, acesta poate solicita reducerea termenului de suspendare de la 90 de zile la 30 de zile după ce a susținut un test cu 15 întrebări (din care trebuie să răspundă corect la 13).

 

Cătălin VISCHI, Vali STOICAATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. […] „Șeful Inspectoratului de Poliție Județean Mureș a fost filmat în timp ce conducea cu peste 100 km/h într-o localitate din județul Mureș, în 20 iunie 2020, puțin după miezul nopții. În momentul în care a realizat că are de-a face cu şeful IPJ Mureş, Dumitru Bîltag, unul dintre poliţiştii din maşină a început să filmeze aparatul radar cu telefonul şi să comenteze imaginile. Potrivit acestuia, superiorul său circula cu peste 100 de kilometri în localitate şi nu a oprit la semnalele poliţiştilor de la Rutieră”, scrie MSNEWS. […]

  2. Si ne mai miram ca civilii se comporta la fel.Rusinos.Interesant va fi deciziei instantei judecatoresc asa numit independenta.Ca doar pentru independenta primesc privilegii ca leafa si pensie exorbitala.

LĂSAȚI UN MESAJ