EXCLUSIV – Luni, 10 august 2020, se deschide, din nou, licitația pentru execuția centurii de ocolire a municipiului Târgu Mureș

SURSE CNAIR. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va scoate la lictație luni, 10 august, execuția lucrărilor de finalizare a centurii municipiului Târgu Mureş (11,6 kilometri), au confirmat pentru msnews surse interne implicate și decidente.

 

Remember: la începutul lunii mai, prim-ministrul Ludovic Orban preciza, în Târgu Mureș, că obiectivul Guvernului este să lanseze licitația până în 15 iunie. Real: o să fie 10 august, până la urmă, ce-s două luni încoace-ncolo pentru un ditamai Guvernul? Concluzie: bine că s-a introdus în licitație, totuși, în timpul vieții noastre, finalizarea unui proiect important pentru Târgu Mureș, demarat fizic în urmă cu… 6 ani!

 

Să revenim la actualitate… Finalizarea lucrărilor pentru centura de ocolire a municipiului Târgu Mureș, proiect a cărui execuție a demarat în octombrie 2014, a mai fost scoasă la licitație în urmă cu un an (în iulie 2019, contractul fiind estimat de CNAIR la 47 milioane euro + TVA), însă licitația a fost oprită din cauza unor probleme cu terenurile expropriate – în toamna anului 2018, au fost stabilite terenurile care urmează să fie expropriate, acestea aflându-se în localitățile Corunca, Târgu Mureș, Livezeni, Sângeorgiu de Mureș și Ernei.

 

Proiectul centurii ocolitoare a municipiului Târgu Mureș, pe DN 13 şi DN 15, a fost declarat lucrare de utilitate publică de interes naţional, iar lucrările prevăd realizarea a opt poduri/pasaje/viaducte și două giratorii, centura de ocolire, pe care se va intra de pe DN 13 (dinspre Sighișoara) și de pe DN 15 (dinspre Reghin spre Turda – jud. Cluj).

 

Centura municipiului Târgu Mureș ar reduce traficul ce traversează municipiul reședință de județ în direcţia sud-nord, are lungimea de 11,64 kilometri și leagă cele trei municipii mureșene (Sighişoara – Târgu Mureş – Reghin).

 

Practic, drumul de ocolire parcurge traseul din estul municipiului reședință de județ până în partea nordică, la intrarea în localitatea Ernei, la aproximativ 4 kilometri de oraș, va avea două benzi de circulație, iar pe traseu au fost prevăzute cinci poduri (peste pârâurile Pocloş, Şaivari, Hoşuba – două – și Tofalău), două pasaje și un viduct în lungime de 280 de metri. Intersecţiile centurii ocolitoare cu DN 13 şi drumul naţional DN 15 se vor amenaja cu sens giratoriu.

 

Inițial, în octombrie 2014, contractul de execuție a fost încredințat companiei spaniole Copisa Constructora Pirenaica, la acea vreme proiectul tehnic fiind considerat deficitar, fapt care a dus ca în 3 ani lucrarea să ajungă la stadiul de execuție de 35%, contractul fiind reziliat la sfârșitul anului 2017. Apoi proiectul a fost refăcut și anunțat că va intra într-o nouă licitație de achiziție a lucrărilor de execuție. 75% din suma necesară pentru realizarea proiectului va fi asigurată din Fondul de Coeziune al UE.

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN

 

2 comments
  1. Este doar o stire inainte de alegeri.Centura orasului Tg.Mures nu va fi gata niciodata deoarece,banii pentru autostrazi sunt in mana mafiotilor, proiectele sunt executate din birouri de niste incompetenti,iar executantii,incompetenti si ei, in cazul daca ,licitatia mascata nu fi va atacata in justitie(dependenta) se vor confrunta pe teren cu multe probleme pe care nu le vor putea rezolva si le vor abandona.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare