EXCLUSIV – O cauză a circulației rutiere deficitare în județul Mureș: evoluția numerică și calitativă a parcului auto din județ în ultimii 5 ani (GRAFIC)

ANALIZĂ – DATE OFICIALE. Circulația rutieră deficitară (și lipsa locurilor de parcare, precum și creșterea gradului de poluare provocată de noxele vehiculelor) este cauzată de mai mulți factori, nu doar de incapacitatea autorităților de a dezvolta noi căi rutiere și de a le moderniza pe cele existente, în contextul evident al creșterii numărului de vehicule.

 

Scrierea de față, care nu și-a propus să găsească scuze autorităților, ci să sublinieze o situație de fapt, vă prezintă două argumente care contribuie la aspectul precizat (circulația rutieră deficitară – care cauzează nu doar iritarea conducătorilor auto, ci și contribuie la contraperformanțe economice): modul în care s-a dimensionat parcul auto din județul Mureș în ultimii 5 ani (respectiv în perioada 2016-2020) și cum și-a pierdut din calitate/performanțe prin creșterea de la an la an a vechimii vehiculelor care circulă pe drumurile publice din județ.

 

În ultimii 5 ani, parcul auto al vehiculelor înregistrate în județul Mureș a crescut cu peste 45.500 de unități, iar procentul mașinilor mai vechi de 12 ani a crescut cu circa 9% (de la aproape 70% la aproape 79%), depășind media națională a vehiculelor care au peste 12 ani vechime (în anul 2020, media națională fiind 73,2%).

 

Datele acestei scrieri sunt cuprinse în raportări oficiale ale instituției de stat abilitate în sensul subiectului prezentat (Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor – DRPCIV), sunt aferente datei de 31 decembrie a anului precizat în tabel, iar referirea numerică și procentuală este strict legată de vehicule înregistrate în județul Mureș.

 

2016140.117 vehicule, din care 97.993 erau mai vechi de 12 ani (69,9%)(click pe foto pentru a mări imaginea)
2017155.000 vehicule, din care 113.646 erau mai vechi de 12 ani (73,3%)
2018165.506 vehicule, din care 124.449 erau mai vechi de 12 ani (75,2%)
2019176.335 vehicule, din care 135.640 erau mai vechi de 12 ani (76,9%)
2020185.638 vehicule, din care 146.344 erau mai vechi de 12 ani (78,8%)

 

 

Analiza datelor duce la concluzia că în județul Mureș numărul vehiculelor crește anual cu aproximativ 9.000 de unități, iar ponderea mașinilor cu vechime mare este de la an la an mai mare (implicit, fără să mai luăm în calcul normele de poluare, performanțele tehnice sunt mai reduse din cauza uzurii).

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN

3 comments
  1. Orasul a fost supra dimensionat in privinta populatiei Daca nu s-ar fi intamplat acest lucru ar fi ramas un oras frumos cochet prietenos cu mediul. Daca nu luam in calcul existenta cartierelor de beton nou construite, orasul in sine s-ar putea tranzita in lung si lat pe jos intro ora.Din pacate statul roman prin administratiile locale si institutiile sale de 20 de ani a inchis ochii si chiar a incurajat supradimensionarea parchului auto second hand.Pentru acest lucru a sacrificat si circulatia cu autobuze si tenuri.Ironia soartei este ca pe viitor va trebui sa refaca toate aceste cai de circulatie prietenoase cu mediul de trai al omului.

  2. Normal, fara masina nu poti supravietui in acest oras.
    Conceptul de transport alternativ este inexistent.
    Pe programul autobuzelor nu te poti baza niciodata.
    Frecventa acestora este oricum redusa, in afara faptului ca nu se respecta programul. In anul 2021, inca cumparam bilete de la sofer. Nu mai zic ca te poti expune la anumite riscuri urcand intr-un asemenea mijloc de transport, datorita starii precare a autobuzelor.

    Orasul nimanui, pe scurt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare