EXCLUSIV – Top 10 cei mai mari procesatori de lapte și brânzeturi din județul Mureș

0
1156

PIAȚA PROCESĂRII LAPTELUI. În județul Mureș, cei 10 producătorii de lapte și brânzeturi care au mai rezistat pe piața economică de profil și obțin profit s-au poziționat în 2020 pe o piața financiară anuală de peste 706 milioane de lei (echivalentul a peste 145 de milioane de euro). Deși, la prima analiză/vedere, numărul agenților economici din branșa mureșeană pare nesemnificativ, aceștia concentrează peste 800 de locuri de muncă (puțin sub 1% din totalul angajaților din județ) și raportează 1,84% din totalul profitului net obținut de firmele mureșene. Acestea sunt aspectele/argumentele care au determinat prezenta analiză.

 

În plus, la nivel național procesatorii de lapte au înregistrat un regres numeric de 45% în ultimii 10 ani, numărul fabricilor scăzând astăzi până la circa 150, fapt care face ca jucătorii mureșeni de pe piața laptelui să fie semnificativi, mai ales în contextul în care în topul național al anului trecut privind dinamica financiară din domeniu (creșterea procentuală a cifrei de afaceri – indicator semnificativ al ascensiunii afacerii) în primele 15 firme din România s-au aflat 4 firme din județul Mureș (Sanlacta, Mirdatod Prod, Hochland și Therezia Prodcom).

 

Iată care sunt cei mai mari 10 procesatori de lapte din județul Mureș (aceștia au fost ordonați în funcție de cifra de afaceri și înscriși cu localitatea în care se află sediul social al firmei):

 

  1. Hochland România SRL Sighișoara – 495,34 milioane de lei. A raportat un profit net de 31,54 milioane de lei (este al doilea cel mai mare în 2020 din întreg județul Mureș). Firma domină piața laptelui din județ la toți indicatorii, fiind lider și în topurile județene din domeniu în privința profitului și a numărului de angajați (409). Este subsidiara holdingului german Hochland SE, cel mai mare jucător de pe piaţa românească a brânzeturilor, cu fabrici în Sighișoara și Sovata, și este manageriată de germanul Erik Hageleit.

 

  1. Indlacto Mureș SRL Târgu Mureș – 54,57 milioane de lei. A raportat un profit net de 3,16 milioane de lei (13% mai mic decât în 2019), locul 3 în topul profitului procesatorilor de lapte din județ. Firma are 39 de angajați (locul 5 în topul județean de profit), este deținută de 3 asociați și este condusă de italienii Alceo Zanotti (administrator) și Alberto Varini (director general). Produce peste 6.000 de tone de brânzeturi pe an (în special mozzarella, mascarpone și brânză tare).

 

  1. Therezia Prodcom SRL Pănet – 50,09 milioane de lei. A raportat un profit net de 3,73 milioane de lei (al doilea din branșă în județul Mureș) și este al treilea angajator județean de pe piața laptelui (după Hochland și Mirdatod), cu 113 angajați. Anul trecut, firma a avut cea mai bună cifră de afaceri din istoria economică a firmei, fiind pe locul 15 în topul național al dinamicii de pe piața românească a laptelui, cu un +4,82% față de 2019. Firma este deținută în totalitate de localnicul Bartha Marton.

 

  1. Mirdatod Prod SRL Ibănești – 49,33 milioane de lei. A raportat un profit net de 2,65 milioane de lei (al 4-lea din branșă în județul Mureș). Firma a obținut cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a societății, creștere previzibilă după ce în 2020 a deschis a doua fabrică, după cea din comuna Ibănești, în municipiul Reghin. Este al doilea angajator de pe piața județeană a laptelui, cu 141 de angajați. Firma este deținută de frații Mircea și David Todoran.

 

  1. Sanlacta SRL Sântana de Mureș – 43,81 milioane de lei. A raportat un profit net de peste 803.000 lei (al 5-lea din branșă în județul Mureș). este al patrulea angajator de pe piața județeană a laptelui, cu 40 de angajați. Este fosta Raiffrom SA și apoi fosta Sanlacta SA. Și-a început producția în aprilie 1998 în fabrica din Sântana de Mureș (aceasta a fost retehnologizată și redimensionată în perioada 2007-2009), este pe locul 3 în topul național al firmelor din industria laptelui care au avut cea mai mare dinamică financiară în anul 2020: creștere de 25,38%. Doar firmele Simultan (jud. Timiș) și Carmo-Lact Prod (jud. Bistrița-Năsăud) au înregistrat creșteri mai mari în domeniu. De asemenea, pe lângă că și-a crescut cifra de afaceri de la 34,98 milioane de lei la 43,81 milioane de lei, aproape și-a dublat profitul (la peste 803.000 de lei net) – ambii indicatori au atins un maxim istoric. Fabrica este administrată de Maria Berindeie.

 

  1. Agrotranscom Ex SRL Miercurea Nirajului – 7,76 milioane de lei. A raportat un profit net de peste 588.000 lei (cel mai mare din istoria economică a firmei, creștere de 620% față de precedentul). Firma este pe locul 6 în topurile județene ale profitului și ale angajatorilor din branșă (cu 33 de angajați) și îi aparține în totalitate localnicului Csizmadia György (consilier local).

 

  1. Lințuca Prod Com SRL Breaza – 3,20 milioane de lei. A raportat un profit net de sub 10.000 lei (locul 9 în topul județean al branșei), obținut cu 18 angajați (locul 7 pe piața județeană a laptelui). Firma îi aparține în totalitate reghineanului Vasile Nicuşan. Produce brânză de burduf, cașcaval, telemea, mozzarella, smântână și unt.

 

  1. Teodor Suciu SRL Gurghiu – 1,55 milioane de lei. A raportat un profit net de sub 19.000 lei. A avut o cădere de aproape 40% față de 2019, explicabil prin faptul că firma vinde (sub brandul Lactate Valea Gurghiului) preponderent pe HoReCa, sistem aflat sub asaltul restricțiilor în 2020. Firma ocupă locul 8 pe piața județeană a laptelui în topurile profitului și al numărului de angajați (5 angajați). Produce circa 40.000 de tone de brânzeturi pe lună (preponderent mozzarella), este producător agreat UE. Firma este controlată de Teodor Suciu.

 

  1. Rodlacta SRL Fărăgău – 282.000 lei. A raportat un profit net de 2.164 lei (al 10-lea în branșa județeană), obținut cu 3 angajați (locul 9 în topul angajatorilor din branșa din județ).

 

  1. Agro Catador SRL Răstolița – 270.000 lei. A raportat un profit net de peste 50.000 de lei (al 9-lea în branșa județeană), obținut cu un angajat (firma este pe locul 10 în topul angajatorilor județeni din branșă).

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIANATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ