Expertiza SMURD Mureș transferată la Chișinău

SĂNĂTATE.. În perioada 17-18 ianuarie 2023, prof. univ. dr. Serghei Suman de la Chișinău, director Medical al Centrului Național al Medicinei de Urgență Prespitalicești din Republica Moldova a vizitat Dispeceratul Integrat de Urgență 112 din România și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Mureș, în vederea înființării unui Centru de Pregătire a cadrelor de tip SMURD la Chișinău.

Prezența lui Serghei Suman la Târgu Mureș reprezintă a doua etapă a preparativelor inițiate în toamna anului trecut ce vizează înființarea unui Centru de Pregătire a cadrelor de tip SMURD la Chișinău, următoarea etapă fiind semnarea unui Memorandum între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova pentru implementarea acestui proiect, demers necesar mai ales în contextul războiului din Ucraina.

Valentin Bretfelean, care a participat activ la discuțiile din toamna trecută, s-a implicat direct în acest sens, a declarat: ”În urma unei discuții comune avute la Chișinău în 14 octombrie 2022 cu Serghei Suman și cu alți oficiali din sistemul de sănătate din Republica Moldova, am ajuns la concluzia că rezultatele de excepție dobândite de Centrul SMURD din Târgu Mureș la nivel național în medicina intervențională de urgență, ar putea constitui un punct de plecare pentru a exporta această expertiza la Chișinău.

În acest context, o dată cu numirea domnului doctor Serghei Suman în funcția de director al Centrului Național al Medicinei de Urgență Prespitalicești din Republica Moldova am stabilit, de comun acord, să organizăm o întâlnire cu domnul Raed Arafat, ce a avut loc în decembrie trecut, împreună cu care am convenit coordonatele și pașii de parcurs pentru atingerea acestui obiectiv.

Primul pas l-am îndeplinit acum, prin vizita la Târgu Mureș (17-19 ianuarie 2023) a domnului dr. Serghei Suman, pentru a intra în contact cu specialiștii de aici, a vedea modul de funcționare a Dispeceratului Integrat de Urgență 112, a ISU Mureș și a Centrului de Pregătire a cadrelor SMURD.

Sunt convins această colaborare va genera un efect pozitiv la Chișinău și va conduce, într-un final, la creșterea capacității instituțiilor abilitate de acolo de a salva vieți. În următoarea perioadă persoane din conducerea Centrului SMURD Târgu Mureș se vor deplasa la Chișinău pentru a lua contact cu realitățile specifice de acolo, a identifica posibilitățile concrete de conlucrare cu oficiali din instituțiile moldovene care vor concura la implementarea proiectului.

Eu sunt convins că SMURD Târgu Mureș va avea un rol important în acest sens, iar într-o etapă ulterioară să vedem că funcționează la Chișinău o structură de tip SMURD la fel de performantă și în beneficiul cetățenilor și sper că ministerele cu atribuții în domeniul sănătății publice și structurile adiacente din Republica Moldova își vor da concursul în acest sens”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare