EXPLICAȚIE – Târgu Mureș a colectat selectiv cu 78.000 de tone de deșeuri mai puțin decât trebuia, de aceea are conturile blocate și o datorie de 4 milioane de lei

0
183

AMENZI PENTRU INEXISTENȚA COLECTĂRII SELECTIVE. După ce primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, a anunțat public că Primăria are conturile blocate (poprite) pentru că nu au fost plătite amenzile din perioada 2018-2020, în cuantum total de aproape 4 milioane de lei, date de Garda de Mediu Mureș pentru necolectarea selectivă a deșeurilor menajere în oraș, instituția de mediu a precizat că în perioada menționată a aplicat amenzi municipiului în cuantum total de 272.000 lei (care n-au fost plătite, că ex-edilul Dorin Florea nu plătea amenzi), din care doar 75.000 de lei pentru “inexistența colectării selective a deșeurilor”.

 

Mai mult, Garda de Mediu Mureș spune și motivele (în afara deja precizatei inexistențe a colectării selective a deșeurilor) pentru care a amendat în perioada 2018-2020 (de 9 ori!) Primăria Târgu Mureș: pentru că a încălcat continuu legile. Respectiv, Primăria a fost amendată pentru că: a făcut parcări fără a avea acte, nu a depus declarația la Administrația Fondului pentru Mediu (în baza acesteia se calculează penalitățile pentru neîndeplinirea baremului de deșeuri colectate selectiv), a făcut proiecte fără evaluarea impactului asupra mediului.

 

Cumva, precizările Gărzii de Mediu Mureș sunt făcute ca să disculpe instituția: nu din cauza noastră sunt poprite conturile Primăriei Târgu Mureș, pentru că suma de 3,9 milioane de lei pentru care s-au blocat conturile sunt plățile restante pe care administrația municipiului reședință de județ trebuia să le achite la Administrația Fondului pentru Mediu.

 

De ce trebuia să le achite? Pentru că, necolectându-se selectiv deșeurile menajere, nu a fost realizat pragul anual stabilit de normativele UE (adică raportul dintre totalul deșeurilor produse/colectate și totalul deșeurilor reciclate – acest prag a fost de 40% pentru anul 2019 și de 50% pentru anul 2020). Conform legii, se plătește 50 de lei pentru fiecare tonă care lipsește din cantitatea impusă de recilcare. Ceea ce înseamnă că municipiul Târgu Mureș a colectat selectiv în acești ani cu 78.000 de tone mai puțin decât trebuia (respectiv decât impune legislația de mediu europeană).

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ