EXPLICAȚIE – Târgu Mureș a colectat selectiv cu 78.000 de tone de deșeuri mai puțin decât trebuia, de aceea are conturile blocate și o datorie de 4 milioane de lei

AMENZI PENTRU INEXISTENȚA COLECTĂRII SELECTIVE. După ce primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, a anunțat public că Primăria are conturile blocate (poprite) pentru că nu au fost plătite amenzile din perioada 2018-2020, în cuantum total de aproape 4 milioane de lei, date de Garda de Mediu Mureș pentru necolectarea selectivă a deșeurilor menajere în oraș, instituția de mediu a precizat că în perioada menționată a aplicat amenzi municipiului în cuantum total de 272.000 lei (care n-au fost plătite, că ex-edilul Dorin Florea nu plătea amenzi), din care doar 75.000 de lei pentru “inexistența colectării selective a deșeurilor”.

 

Mai mult, Garda de Mediu Mureș spune și motivele (în afara deja precizatei inexistențe a colectării selective a deșeurilor) pentru care a amendat în perioada 2018-2020 (de 9 ori!) Primăria Târgu Mureș: pentru că a încălcat continuu legile. Respectiv, Primăria a fost amendată pentru că: a făcut parcări fără a avea acte, nu a depus declarația la Administrația Fondului pentru Mediu (în baza acesteia se calculează penalitățile pentru neîndeplinirea baremului de deșeuri colectate selectiv), a făcut proiecte fără evaluarea impactului asupra mediului.

 

Cumva, precizările Gărzii de Mediu Mureș sunt făcute ca să disculpe instituția: nu din cauza noastră sunt poprite conturile Primăriei Târgu Mureș, pentru că suma de 3,9 milioane de lei pentru care s-au blocat conturile sunt plățile restante pe care administrația municipiului reședință de județ trebuia să le achite la Administrația Fondului pentru Mediu.

 

De ce trebuia să le achite? Pentru că, necolectându-se selectiv deșeurile menajere, nu a fost realizat pragul anual stabilit de normativele UE (adică raportul dintre totalul deșeurilor produse/colectate și totalul deșeurilor reciclate – acest prag a fost de 40% pentru anul 2019 și de 50% pentru anul 2020). Conform legii, se plătește 50 de lei pentru fiecare tonă care lipsește din cantitatea impusă de recilcare. Ceea ce înseamnă că municipiul Târgu Mureș a colectat selectiv în acești ani cu 78.000 de tone mai puțin decât trebuia (respectiv decât impune legislația de mediu europeană).

 

Cătălin VISCHI

1 comment
  1. Daca timp de 30 de ani nu s-a luat nici o initiativa de statul roman pentru strangerea selectiva a gunoiului noua guvernare si implicit primarii nu vor reusii in cei patru ani de mandat pe care le au la dispozitie.Statul roman va fi sanctionat si pedepsit de UE ,populatia va plati pedepsele catre UE,salariile si pensiile celor multi nu se vor mari doar pensiile acelora care timp de 30 de ani au condus institutiile statului roman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare