EXPLICAȚII – După primul turneu play-out, Medicina Târgu Mureș este la un pas de salvarea de la retrogradare, o misiune considerată inițial imposibilă
VOLEI FEMININ / ANALIZĂ. După prestația dezamăgitoare din sezonul regular, Medicina Târgu Mureș, promovată în acest sezon în prima divizie valorică a voleiului feminin, a intrat în faza play-out (a treia grupă valorică, 9-12, care stabilește echipele care retrogradează în Divizia A2) de pe penultimul loc, 11.
Toate calculele inițiale indicau că târgumureșencele și clujencele (clasate pe ultimele două locuri) sunt victime sigure, Medicina intrând în play-out cu doar 9 puncte (obținute din 3 victorii și 19 înfrângeri) din 22 de meciuri (și 66 de puncte puse în joc – acesta era punctajul maxim care putea fi obținut în sezonul regular), iar U. Cluj cu 6 puncte. Celalte două echipe din grupa care stabilește cele două retrogradate din ediția 2020-2021, Belor Galați și FC Argeș, au intrat în play-out cu 27 de puncte, respectiv 14 puncte.
Argument pentru considerarea ca fiind improbabilă misiunea târgumureșencelor de a se salva de la retrogradare: în play-out se dispută două turnee în care fiecare joacă cu fiecare, respectiv fiecare echipă dispută 6 meciuri (câte două cu fiecare echipă din grupa valorică), și maximum de puncte pe care-l poate obține o echipă este 18 puncte. Sigur, nici nu mai luăm în calcul valoarea loturilor și faptul că atât gălățencele, cât și piteștencele s-au impus în meciurile cu Medicina din sezonul regular.
Pentru cei mai puțin obișnuiți de modul de punctare în volei, iată modul în care se cumulează puncte:
– 3 puncte pentru joc câştigat cu 3-0 sau 3-1;
– 2 puncte pentru joc câștigat cu 3-2;
– 1 punct pentru joc pierdut cu 2-3;
– 0 puncte pentru joc pierdut 0-3 sau 1-3.
Numai că după primul turneu de play-out s-a întâmplat ca Medicina Târgu Mureș, după o prestație excelentă (în pofida înfrângerii la limită, 2-3, din primul meci, chiar cu contracandidata la retrogradare, FC Argeș, care a fost și gazda turneului), să reducă handicapul de 5 puncte, cu care a intrat în play-out, față de locul 10 (salvator). Medicina a învins cu 3-1 U. Cluj și cu 3-1 Belor Galați (care le-a învins și pe FC Argeș și pe U. Cluj), câștigând maximum de puncte din ultimele două partide.
Astfel că în acest moment, înaintea turneului retur, care se va desfășura la Galați, clasamentul Grupei valorice 9-12 arată așa:
- CSU Belor Galaţi: 33 puncte;
- FC Argeş: 19 puncte;
- CSU Medicina CNUE Târgu Mureş: 16 puncte;
- CS “U” NTT Data Cluj: 6 puncte.
Practic, Medicina Târgu Mureș mai are de recuperat în cele 3 meciuri pe care le mai are de disputat 4 puncte (pentru a se salva de la retrogradare, trebuie să cumuleze cu 1 punct mai mult decât FC Argeș, pentru că în caz de egalitate de puncte, primul criteriu de departajare este setaverajul – raportul dintre seturile câştigate şi cele pierdute -, iar piteștencele stau mai bine: -36, față de -43).
Sigur, cel mai important este primul meci, cel cu FC Argeș (în 19 aprilie – turneul se joacă în 19-21 aprilie), unde victoria este obligatorie pentru menținerea în prima ligă. Misiunea e foarte dificilă, dar vă reamintim că la început era considerată imposibilă. La fel, important este și meciul cu gălățencele: dacă în acest turneu retur din play-out Medicina obține măcar 7 puncte (cu amendamentul să obțină 3 dintre acestea în meciul cu FC Argeș) are toate șansele să se mențină în Divizia A1.
… scrierea nu sugerează că una dintre foarte puținele echipe mureșene care mai activează în primul eșalon valoric are mari șanse de salvare de la retrogradare, ci a explicat traseul pe care aceasta l-a parcurs de la statutul de victimă sigură la retrogradare (cu 3 victorii din 22 de meciuri) la cel de echipă care poate rămâne în prima ligă (cu 2 victorii din 3 meciuri).
* Foto: @ Marius Ionescu via CSU Medicina Târgu Mureș
Andrei TUDORAN