EXPLICAȚII – Secția de Terapie Intensivă Neonatală a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureș, inclusă în rețeaua națională de Telemedicină

TELEMEDICINĂ. Începând din luna iunie 2022, Secției de Terapie Intensivă Neonatală a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș va fi integrată în rețeaua națională de Telemedicină, printr-un proiect al Asociației Cristi Vasiliu/ACV, finanțat de BCR. În acest moment, din rețeaua națională de Telemedicină fac parte 8 centre de Terapie Intensivă Neonatală: Marie Curie București, Constanța, Iași, Brașov, Cluj, Timișoara, Craiova, Pitești.

 

Decizia integrării Secției de Neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureș în rețeaua națională de Telemedicină are ca argument faptul că aceasta este cea mai specializată secție din țară (unitate de nivel III), cu cele mai înalte competențe clinice în zona de Terapie Intensivă Neonatală (TINN) și unul din cele 16 centre de excelență din România, fiind singurul care îngrijește preoperatoriu nou-născuții cu malformații congentitale cardiace critice, înaintea admiterii pentru intervențiile chirugicale.

 

Secția TINN din Târgu Mureș oferă servicii medicale copiilor nou-născuți în clinica de Obstetrică Ginecologie a SCJU Mureș, copiilor nou-născuți cu afecțiuni grave în alte unități de tip Maternitate din județ sau din județele din regiune, copiilor care sunt internați aici prin transfer, dar și pacienților cardiaci critici din toată țara. Această secție se adresează, mai ales, celor cu malformații cardiace și este locul unde sunt îngrijiți pacienții neonatali care urmează să fie operați în Târgu Mureș, a precizat Biroul de presă al instituției spitalicești.

 

Șeful Secţiei Clinice Neonatologie din cadrul SCJU Târgu Mureș, conf. dr. Manuela Cucerea, a subliniat că în anul 2020 au fost internați aici peste 2000 de nou-născuți, dintre care 268 la Secția de Terapie Intensivă Neonatală: “România se menține încă, din păcate, pe primele locuri în Uniunea Europeană cu o rată a mortalității infantile de 5,8%. Mai mult de 10% dintre nașterile din România provin de la mame adolescente, ceea ce se traduce direct într-o rată mare a nașterilor premature cu complicații.”

 

“Un astfel de sistem modern de telemedicină va permite transmiterea securizată de imagini și parametri medicali, în timp real, urmărirea de la distanță a semnelor vitale ale pacienților, precum şi scurtarea timpilor de decizie şi intervenţie pentru micuţii pacienţi”, a explicat ec. Mariana Cernat, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

 

În urma implementării proiectului, medicii de la Secția de Terapie Intensivă Neonatală a SCJU Târgu Mureș vor fi în contact rapid cu toți colegii lor din celelalte centre din țară și se pot consulta atunci când e nevoie. Iar beneficiile acestei metode de lucru sunt foarte valoroase pentru pacienți și medici:

• a doua opinie medicală pe loc sau în cel mai scurt timp cu putință;

• schimbul rapid de informații între medicii care se consultă cu privire la un pacient;

• scurtarea timpului de intervenție;

• scurtarea timpilor de decizie pentru transferarea anumitor pacienți;

• scade supraaglomerarea secției prin transferuri inutile;

• echipa de medici către care se face transferul pacientului are acces la toate investigațiile efectuate.

 

Proiectul Telemedicină la secția de TINN din Târgu Mureș, prin care sunt vizate diminuarea ratei mortalității infantile, eficientizarea transferurilor cazurilor critice și scurtarea timpului de diagnostic corect și intervenție, va costa 10.000 de euro și presupune cumpărarea de aparatură necesară conectării Secției la rețeaua națională de Telemedicină, precum și trainingul personalului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare