HOTĂRÂRE – UMFST Târgu Mureș își face spital universitar, pentru a asigura servicii medicale performante, dar și ca suport pentru învățământ și specializări

0
217

SPITAL UNIVERSITAR ÎN JUDEȚUL MUREȘ. Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș a primit undă verde de la Guvern pentru înființarea Spitalului Clinic Universitar „George Emil Palade”, o hotărâre în acest sens fiind luată miercuri, 30 martie, în cea mai recentă șediță a Executivului.

 

Conform deciziei Guvernului, viitoarea instituție va avea personalitate juridică, ca spital public (unitate sanitară cu paturi), i s-a stabilit sediul social (în Târgu Mureș, str. Gheorghe Marinescu nr. 38) – localizarea efectivă a spitalului va fi în comuna Livezeni, limitrofă municipiului reședință de județ – și va fi în subordinea UMFST Târgu Mureș. Spitalul va asigura atât servicii medicale, dar va fi și suport pentru procesul de învățământ destinat studenților, masteranzilor și doctoranzilor precum și pentru pregătirea medicală pentru medicii rezidenți.

 

Proiectul Spitalului Clinic Universitar „George Emil Palade” a fost gândit ca o componentă a Parcului Universitar Științific și Tehnologic “Novum Forum” și pentru finanțarea sa UMFST a depus documentația aferentă (în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020), acesta fiind singurul proiect de acest fel depus în Regiunea Centru. Patrimoniul inițial al spitalului se constituie din disponibilități bănești care totalizează 300.000 lei, provenite din fondurile proprii ale UMFST.

 

Proiectul prevede ca Parcul Universitar Științific și Tehnologic “Novum Forum” conțină un ansamblu de patru clădiri: Spitalul Clinic Universitar (care va fi format din clădirile C1, C2 si C3, acestea având funcțiuni de Clinical Lab și Living Lab) și Incubator Tehnologic și de Afaceri (clădirea C4).

 

Clinical Lab va fi pregătit pentru a putea acomoda activități aplicate într-un spectru de specialități medicale relevante pentru activitatea Universității mai ales în domenii medicale care sunt deficitare în spitalele publice din Târgu Mureş, dar și la nivel național, precum și cele care sunt de înaltă tehnologie: chirurgia minim invazivă și chirurgia robotică, chirurgia de transplant, ginecologia oncologică, neurologia recuperatorie, cardiologia minim invazivă, radiologia şi imagistica, nefrologia și dializa, gastroenterologia minim invazivă diagnostică și terapeutică.

 

Living Lab va desfășura activități de transfer tehnologic și de cercetare aferente dezvoltării experimentale/testării/validării de produse și servicii inovative, cu implicarea interactivă a stakeholderilor din actul medical (pacienți, personal medical, furnizori de tehnologie, companii de farmaceutică, IMM-uri din domeniul medical).

 

Incubatorul Tehnologic, care va fi conectat direct cu celelalte trei clădiri, va derula activități de cercetare, fiind amenajat și dotat cu un centru de date pentru a putea deservi cercetători din cadrul Universității sau din cadrul altor universități și entități de cercetare, startup-uri și spin-off-uri care dezvoltă noi servicii și produse în domeniile de specializare inteligentă ale parcului și IMM-uri sau corporații din domeniul tehnologiilor medicale, al serviciilor medicale și al farmaceuticii ce desfașoară în cadrul parcului activități de cercetare, dezvoltare, inovare și transfer tehnologic pe perioade medii – lungi (3-5 ani).

 

Obiectivul acestui Parc Universitar Științific și Tehnologic din Târgu Mureș este să contribuie direct la creșterea calității actului medical, abordarea înscriindu-se în tendințele moderne în domeniul sănătății, prin care zonei de intervenție medicală i se asociază cea de cercetare aplicată și dezvoltare tehnologică.

 

* Foto: @FB Leonard Azamfirei

 

Andrada VLASATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ