Explorând frumusețea și unicitatea Jazz-ului în Ziua Internațională a Jazz-ului

SĂRBĂTOARE. În fiecare an, pe 30 aprilie, lumea sărbătorește Ziua Internațională a Jazz-ului, un eveniment care reunește oameni din toate colțurile globului pentru a sărbători această formă muzicală unică și universală. Declarată oficială de UNESCO și ONU, această zi este un omagiu adus jazz-ului și rolului său esențial în promovarea înțelegerii și toleranței între culturi.

Inițiativa Ziua Internațională a Jazz-ului îi aparține celebrului pianist de jazz și ambasadorului de bunăvoință al UNESCO, Herbie Hancock. Prin această sărbătoare, jazz-ul este recunoscut ca un mijloc de dezvoltare și creștere a schimburilor interculturale, facilitând medierea între culturi și promovând dialogul și înțelegerea reciprocă.

Principalul organizator al evenimentelor legate de Ziua Internațională a Jazz-ului este Institutul de Jazz Herbie Hancock, un ONG american condus de celebrul muzician. Institutul coordonează activități în statele membre ale UNESCO și în orașele gazdă ale evenimentelor anuale, culminând cu un concert global All-Star care adună muzicieni de jazz din întreaga lume.

Alegerea datei de 30 aprilie pentru Ziua Internațională a Jazz-ului marchează o culme în cadrul lunii de apreciere a jazz-ului, o inițiativă a Institutului Smithsonian. Deși nu există o legătură directă între aceste două evenimente, data a fost aleasă simbolic pentru a sublinia importanța și influența jazz-ului în cultura mondială.

În fiecare an, Ziua Internațională a Jazz-ului oferă o oportunitate unică de a sărbători diversitatea și creativitatea acestei forme muzicale, consolidând legăturile între oameni și încurajând dialogul intercultural. Este o zi în care sunetul jazz-ului își găsește ecoul în inimile și sufletele ascultătorilor din întreaga lume, inspirând și unind comunități într-o armonie universală.

Astăzi, 30 aprilie, de Ziua Internațională a Jazz-ului, vă anunțăm faptul că redeschidem seria de concerte “Seara Jazz la cetate”. Dăm startul concertelor de muzică jazz din acest an în Cetatea Târgu Mureș pe 18 mai 2024, dată care coincide cu Noaptea Muzeelor 2024, cu 2 trupe surpriză!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare