Expoziția “Dacia! Regatul aurului și argintului” deschisă la Drents Museum din Olanda

EVENIMENT. Într-un eveniment de înaltă ținută culturală, ministrul Culturii, Raluca Turcan, și directorul executiv al American Councils for International Education din România, Eliza Chirilă-Pop, au inaugurat expoziția “Dacia! Rijk van goud en zilver” / “Dacia! Regatul aurului și argintului” la Drents Museum din Assen, Olanda. Această expoziție aduce în atenția publicului olandez comori arheologice românești de origine geto-dacică, contribuind astfel la promovarea patrimoniului cultural al României.

Un tezaur românesc în Olanda
Raluca Turcan a subliniat importanța acestui eveniment, descriindu-l ca pe o oportunitate extraordinară de a împărtăși bogata moștenire culturală a României cu publicul internațional. “Dacia a fost într-adevăr un regat al aurului și argintului, lăsându-ne o moștenire culturală impresionantă, pe care România e dornică să o împărtășească Europei și lumii. Salut această frumoasă dovadă a dialogului intercultural dintre România și Țările de Jos prin intermediul artei antice de pe teritoriul țării noastre”, a declarat ministrul pe pagina sa de Facebook.

Colaborarea și profesionalismul
Expoziția este rezultatul unei colaborări de succes între Muzeul Național de Istorie a României și Drents Museum, realizată într-un timp record de doar șapte luni, o performanță remarcabilă având în vedere complexitatea organizării unor astfel de evenimente internaționale. “Când două muzee se bazează pe încredere și profesionalism, câștigă cultura și publicul iubitor de cultură”, a adăugat Turcan, felicitând toate părțile implicate în acest proiect.

Comorile expuse
Expoziția cuprinde aproape 700 de piese din peste 50 de tezaure, oferind o selecție reprezentativă a bunurilor din metale prețioase ale vechii Dacii. Printre cele mai notabile artefacte se numără tezaurele de aur din epoca bronzului și prima epocă a fierului de la Perșinari, Săcuieni, Ostrovul Mare, Răcătău, Sărmășag, Sacoșul Mare, precum și coiful de la Coțofenești și diadema de la Bunești-Averești. De asemenea, sunt expuse piese din tezaurele de la Agighiol, Peretu, Cucuteni-Băiceni, Stâncești, brățările dacice din Sarmizegetusa Regia și tezaurele de argintărie geto-dacică de la Epureni, Sâncrăieni, Lupu și altele.

Un parteneriat de succes
Proiectul expozițional a fost realizat în parteneriat cu multiple instituții de prestigiu din România, inclusiv Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe și multe altele. Această colaborare extinsă a permis o reprezentare cuprinzătoare și diversă a patrimoniului arheologic românesc.

Impactul expoziției
Expoziția “Dacia! Regatul aurului și argintului” va fi deschisă timp de șase luni, oferind vizitatorilor o oportunitate unică de a descoperi și aprecia comorile antice ale României. Acest eveniment nu doar că promovează patrimoniul cultural românesc, dar și întărește legăturile culturale și dialogul intercultural între România și Olanda.

Prin această expoziție, România își reafirmă dorința de a împărtăși bogăția sa culturală cu lumea, oferind publicului internațional o fereastră către trecutul său fascinant și plin de aur și argint.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare