Prețurile energiei electrice în România: context și măsuri de control

ENERGIE. România înregistrează în prezent prețuri la energie electrică peste media țărilor europene pe piața spot. Cu toate acestea, aceste fluctuații nu au un impact negativ asupra facturilor consumatorilor, datorită mecanismului de plafonare a prețurilor, valabil până la 31 martie 2025, a anunțat miercuri ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe pagina sa de Facebook.

Prețuri fluctuante pe piața Spot
Ministrul Burduja a explicat că prețurile mai ridicate pe piețele spot sunt influențate de mai mulți factori, atât interni, cât și externi. În trecut, România a avut și cele mai mici prețuri la energie electrică din regiune, cum a fost cazul pe 29 aprilie și 20 martie, când prețurile au fost semnificativ mai mici decât în alte țări europene, precum Polonia și Germania. Aceste fluctuații pe termen scurt sunt normale și fac parte din dinamica pieței energetice.

Plafonarea prețurilor și impactul asupra consumatorilor
Burduja a subliniat că volatilitatea prețurilor din această perioadă nu afectează negativ facturile consumatorilor datorită mecanismului de plafonare. Conform Eurostat, prețul plătit de populație în România este al cincilea cel mai mic din Uniunea Europeană. Mai mult, analizele arată că prețurile facturate în ultimele luni sunt cu 15% mai mici față de plafonul maxim stabilit.

Factori care influențează prețurile
Printre factorii care au dus la creșterea prețurilor pe piața spot se numără producția scăzută de energie eoliană atât în România, cât și în țările vecine, ceea ce a generat diferențe de preț pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU). Alte elemente includ interconexiunea Austria-Ungaria, care este utilizată la maximum, reviziile planificate la Nuclearelectrica și oprirea prelungită a unei unități nucleare din Bulgaria.

Condițiile meteorologice și producția de energie
Temperaturile foarte ridicate din regiune, care depășesc cu 7 grade Celsius media multi-anuală, au dus la o producție redusă de energie din surse eoliene și un consum crescut de energie. Aceste condiții meteorologice, combinate cu un debit scăzut al Dunării și o vară secetoasă, au afectat producția hidroenergetică.

Evenimente și investiții în sectorul energetic
Printre evenimentele semnificative din sectorul energetic se numără retragerea accidentală a unei unități nucleare la Kozlodui, oprirea unor unități nucleare în Slovacia și importul constant de energie al Ucrainei din Europa. Aceste situații subliniază importanța cuplării României la piața europeană și necesitatea unor investiții rapide în producția de energie regenerabilă, stocare și creșterea capacității de interconexiune.

Planuri de investiții și dezvoltare
Sebastian Burduja a reiterat că investițiile în sectorul energetic necesită timp, menționând proiecte majore precum construirea de reactoare nucleare, centrale cu acumulare prin pompaj și retehnologizarea hidrocentralelor mari. În ultimele 12 luni, au fost atrase investiții de 13,6 miliarde de euro în fonduri nerambursabile, la care se adaugă contribuțiile beneficiarilor.

Măsuri pentru stabilitatea pieței energetice
Pentru a asigura o piață stabilă și echilibrată, ministrul Burduja a anunțat o întâlnire cu reprezentanții Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, Transelectrica, OPCOM și asociațiile producătorilor, distribuitorilor și furnizorilor de energie. Scopul acestei întâlniri este de a discuta soluții și măsuri pentru menținerea stabilității pieței energetice în România.

Aceste eforturi și măsuri demonstrează angajamentul autorităților române de a gestiona eficient sectorul energetic, protejând în același timp consumatorii de impactul fluctuațiilor de preț pe piețele spot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare