Expoziție inedită dedicată Corului Madrigal la Muzeul Național Brukenthal în cadrul FITS

EXPOZIȚIE. Începând de vineri, vizitatorii Muzeului Național Brukenthal din Sibiu au ocazia să admire o expoziție unică dedicată prestigiosului Cor Madrigal, organizată în saloanele de muzică și baroc ale Palatului Brukenthal. Acest eveniment face parte din Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) și aduce în fața publicului o incursiune fascinantă în istoria și realizările acestui cor de renume mondial.

O colaborare deosebită
Expoziția, intitulată “Madrigal. Pe mai multe voci”, este rezultatul unei colaborări între Muzeul Național Brukenthal și ArtSafari, cu sprijinul Ioanei Ciocan. Alexandru Chituță, managerul muzeului, a subliniat importanța acestei expoziții, menționând că Madrigalul reprezintă un brand național remarcabil.

“Acest cor este unul dintre brandurile de țară pe care le avem și iată că acum legendele și brandurile se întâlnesc la Sibiu: Madrigal, Brukenthal și FITS. Am dorit să aduc această expoziție și la Sibiu. Este mai mult decât o expoziție, este o experiență. Îi invităm pe toți sibienii, turiștii și participanții la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu să vină și să vadă ceva special: Madrigalul în salonul de muzică și în saloanele baroc ale Palatului Brukenthal!”, a declarat Chituță.

Vernisajul și durata expoziției
Vernisajul expoziției va avea loc vineri, la ora 17:00, și va fi deschisă publicului până la finalul FITS, pe 30 iunie. Expoziția conține zeci de costume și discuri ale Corului Madrigal, oferind vizitatorilor o privire detaliată asupra evoluției și impactului cultural al acestui ansamblu vocal.

O experiență multisenzorială
Expoziția nu se limitează doar la prezentarea obiectelor istorice, ci oferă și o experiență multisenzorială interactivă. Aceasta include spații vibrante, informații inedite și experiențe muzicale care reflectă cele șase decenii de activitate ale Corului Madrigal. Un aspect inedit al expoziției este spațiul “Madrigal for Babies”, dedicat femeilor însărcinate, unde acestea pot asculta muzică liniștitoare. Acest proiect a fost realizat în parteneriat cu Asociația Română de Muzicoterapie și Universitatea Națională de Muzică din București.

Istoria și impactul Corului Madrigal
Fondat de maestrul Marin Constantin la 11 aprilie 1963, în plin regim comunist, Corul Madrigal a reușit să se impună rapid pe scenele naționale și internaționale. Primul concert al corului a avut loc la Brașov, urmat de turnee în Italia, Franța, Austria, Germania și Spania. Madrigalul a reușit să treacă dincolo de interdicțiile epocii, fiind primul cor care a cântat colinde în 1968, într-o perioadă în care Moș Crăciun era denumit oficial Moș Gerilă.

Prestigiul internațional al corului a fost recunoscut chiar și de autoritățile comuniste, permițându-le să continue turneele în străinătate, în ciuda cenzurii severe. În prezent, Corul Madrigal continuă să aducă publicului melodii clasice, folclor stilizat și muzică religioasă de înaltă calitate, consolidându-și astfel poziția în cultura muzicală românească și internațională.

Expoziția “Madrigal. Pe mai multe voci” de la Muzeul Național Brukenthal oferă o oportunitate unică de a explora istoria și contribuțiile Corului Madrigal într-un cadru impresionant și interactiv. Vizitatorii sunt invitați să descopere acest eveniment cultural deosebit, care aduce un omagiu unui simbol al muzicii românești și contribuie la promovarea patrimoniului cultural imaterial al țării noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare