Expoziției MINERALIA la Târgu-Mureș, 20-22 octombrie 2023

EXPOZIȚIE. Muzeul Județean Mureș vă invită în perioada 20-22 octombrie 2023, între 09:00 și 18:00, în curtea interioară a Palatului Toldalagi, Secția de Etnografie și Artă Populară, Piața Trandafirilor 11, la ediția de toamnă a expoziției MINERALIA. Agatul este mineralul vedetă al acestei ediții. Intrarea este liberă.

Dintre cele mai diverse produse ale lumii minerale, agatul ocupǎ unul dintre primele locuri. Diversitatea sa remarcabilǎ este datǎ de culorile, structura şi abundenţa de forme în care acesta apare în naturǎ. Ȋn plus, datoritǎ porozitǎţii, agatul poate fi colorat prin impregnare, o caracteristicǎ rar întâlnitǎ în lumea pietrelor.

Culorile agatului pot fi: roşu cǎrǎmiziu sau roşu intens (nuanţa denumitǎ “sânge de porumbel”); gǎlbui, galben sau maroniu – “agatul de Botswana”; violet palid; albastru deschis sau indigo; verde intercalat în alb = “agatul muşchi”. Culorile sunt datorate diferitelor elemente chimice incluse în masa agatului.

Structura agatul este definită de straturi concentrice sau neregulate formate în geode. La agatele cele mai fine, grosimea unui strat poate fi de sub 1 mm, alternanţa de culori oferind un desen exterior deosebit.
Mineralogic, agatul este o varietate de cuarţ microcristalin, crescut în geode din rocile magmatice sau sedimentare.
Agatele au fost exploatate și utilizate de oameni încǎ din antichitate, pentru vase, obiecte diverse, amulete și nu în ultimul rând pentru bijuterii. Cantitǎţi mari au fost exploatate în regiunea Idar-Oberstein, Germania, în Sicilia, Italia și Brazilia. Ȋn România, cele mai frumoase agate apar în judeţul Hunedoara, regiunea Brad.

Vǎ invitǎm sǎ descoperiţi aceste agate minunate, alǎturi de alte specii minerale, în expoziția Mineralia, dedicatǎ pietrelor naturale şi bijuteriilor realizate din pietre semipreţioase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare