Extinderea perioadei electorale și simplificarea procesului de vot – schimbările aduse de ordonanța de urgență pentru alegerile din 9 iunie

ALEGERI. Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a explicat recent că ordonanța de urgență privind organizarea alegerilor din 9 iunie nu vine să restricționeze niciun termen sau drept, ci dimpotrivă, vizează extinderea acestora, asigurând astfel o mai mare flexibilitate și participare la procesul electoral. Această decizie are la bază respectarea prevederilor constituționale, recomandările Comisiei de la Veneția și bunele practici în materie electorală.

“Am făcut cuvenitele modificări numai în ceea ce privește chestiunile tehnice care țin de organizarea și desfășurarea alegerilor. Atât Comisia de la Veneția, cât și Constituția României, practica Curții Constituționale nu recomandă modificări legislative, modificări ale legislației electorale – ci simple ajustări tehnice care sunt necesare pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor”, a subliniat Greblă.

Una dintre principalele modificări este extinderea perioadei electorale de la 75 la 90 de zile, oferind astfel mai mult timp competitorilor electorali pentru a-și depune candidaturile și cetățenilor pentru a-și exercita dreptul de vot. În plus, prin comasarea alegerilor, cetățenii vor primi un singur buletin de vot în plus față de cele patru de la alegerile locale.

Greblă a explicat că secțiile de votare vor fi deschise până la ora 22:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 24:00, pentru a asigura tuturor posibilitatea de a-și exprima votul în condiții optime.

În ceea ce privește organizarea votului în străinătate, s-a renunțat la ideea listelor suplimentare consemnate manual, în favoarea aplicației electronice SIMPV (Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot), care permite generarea electronică a listelor suplimentare pentru cetățenii români rezidenți în străinătate.

Aceste modificări au ca scop simplificarea și eficientizarea procesului electoral, asigurând în același timp transparența și respectarea drepturilor cetățenilor în cadrul alegerilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare