FACILITATE – Municipalitatea Târgu Mureș speră să mai adune 19 milioane de lei la bugetul local, prin iertarea datornicilor de plata penalităților

BUGET LOCAL. Serviciul de Montorizare msnews a constat că începând de săptămâna trecută în întreaga țară s-a generat o forfotă pentru acordarea unor facilități fiscale pentru contribuabili, fapt depistat și în municipiul Târgu Mureș. Facilitățile fiscale se referă la ștergerea penalităților pentru cei care nu au achitat taxe, impozite etc., cu condiția ca aceștia să-și plătească obligațiilor principale (adică sumele datorate până la 31 decembrie 2018).
De pildă, în Târgu Mureș, valoarea totală a sumei estimată a se încasa în urma acordării acestei facilități este de… 19.380.133 lei (o estimare extrem de exactă). Pentru asta, trebuie anulate accesorii în cuantum “de aproximativ 9.354.811 lei” (din nou, o aproximare extrem de exactă). Practic, se renunță la penalități de 9,35 milioane de lei pentru a se încasa măcar obligațiile principale care totalizează 19,38 milioane de lei.
Să vedem, este legal?
Decizia (repet, nu este una generată de edil sau de vreun angajat al administrației locale) este perfect legală. Conform unei recente decizii a Guvernului (legiferată printr-o Ordonanță – nr. 6 din 31 iulie 2019), primăriile pot recupera datoriile contribuabililor la bugetul local anulând accesoriile aferente (adică dobânzi, penalități etc.).
Mai simplu spus, pentru a mai închide gura primarilor care se plâng că, din cauza politicii financiaro-administrative implementate de Guvern, au mai puțini bani în bugete, Guvernul le-a oferit acestora posibilitatea ca (printr-o simplă hotărâre a consiliului local) să îi ierte de plata penalităților pe contribuabilii care nu și-au plătit impozitele/taxele care aveau scadență la sfârșitul anului 2018, cu condiția ca datornicii să își stingă obligațiile fiscale.
Așadar, principal scop al ștergerii penalităților purtate de datoriile contribuabililor la bugetul local este de a maximiza încasările bugetare și de a diminua arieratele. Facilitatea este oferită atât persoanelor juridice, cât și persoanelor fizice și a celor asimilate acestora.
Cum se procedează
Cei care vor să beneficieze de anularea obligațiilor bugetare accesorii, trebuie să depună la Direcția Impozite și Taxe Locale o cerere de anulare a accesoriilor (este un document standard – dar și acesta trebuie aprobat prin Hotărârea Consiliului Local – pe care, dacă administrația nu-l pune la dispoziție on-line, sunteți nevoiți să-l cereți instituției).
Liviu DAMIAN