MARICA – Fotografiată de unul dintre cei mai importanți artiști români, o târgumureșeancă are acum imagini în muzee din SUA și Polonia

VERNISAJ. Vineri, 20 septembrie 2019, ora 20, la Camera K’ARTE în Târgu Mureș (str. George Enescu nr. 2), Asociația K’ARTE vernisează expoziția de fotografie „Marica”, a unuia dintre cei mai importanți artiști contemporani români: Ion Grigorescu – evenimentul va avea loc în prezența artistului și a președintei Asociației culturale Mnemosyne din Marseille, Catherinei Kiss, sora Maricăi, personajul principal al expoziției.

 

Artistul și personajul

 

Ion Grigorescu (n. 1945) o figură centrală a artei contemporane românești, cunoscut în special pentru acțiunile sale din anii ’70-’80, documentate pe fotografie și pe film. Pictor de formație, Grigorescu explorează teme politice vernaculare și identitare prin practici artistice pe care le împrumută cu multă familiaritate: body-art, performance, post-happening, pop-art, film, (serialitate) foto – exersate pe un ton critic și încordat la adresa contextului social și politic tot mai sufocant după 1971.

 

Grigorescu își limitează adeseori experiențele și experimentele artistice la micro-universul casnic, al studioului personal sau al spațiilor periferice, unde lucrează mai mereu singur sau însoțit de un cerc foarte restrâns de apropiați.

 

Marica, născută la Târgu Mureș (tatăl ei, Kiss Laszlo, actor cunoscut la Naționalul târgumureșean), este unul dintre acești apropiați care îl însoțesc pe artist în anii la care face referire expoziția (1970-1978).

 

“Privind retrospectiv, sesiunile acestea de fotografie în familie devin pregătire pentru Performance de mai târziu, pentru caracterul său spontan, ca improvizație și nu reprezentație de teatru. Marica are acum imagini la Museum of Modern Art din New York și în Muzeul Artei Contemporane (Sztuki Nowoczesnej) din Varșovia, de asemenea în colecții particulare. Să vedem prin ce exercită ea atâta atracție…”, spune Ion Grigorescu.

 

Lucrările lui Ion Grigorescu au rămas în perioada regimului comunist cvasi-necunoscute, prestigiul său fiind statuat după 1990 de curatori și expoziții internaționale importante. În prezent opera sa este considerată un punct de cotitură în peisajul artistic din România.

 

Potrivit criticului de artă Ileana Pintilie, “rolul jucat de acest artist asupra generațiilor de tineri artiști români, mai ales după 1990, rămâne de o maximă importanță. Chiar dacă aceste experimente vizuale au fost doar parțial cunoscute în epocă (…), importanța acestui artist care a adus o nouă viziune, un nou model de gândire în artele vizuale, este unanim recunoscută”.

 

Eliodor MOLDOVAN – Asociația K’ARTE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare