FACILITATE TURISTICĂ – Ricșe auto și trenulețe de agrement pentru transportul turiștilor în Cetatea Medievală Sighișoara

TRANSPORT INTERN. Municipalitatea Sighișoara intenționează să introducă anumite categorii de vehicule destinate transportului turiștilor în centrul istoric, zona mediană și cetatea medievală, monument UNESCO.

 

În acest sens, administrația publică locală a supus dezbaterii publice un proiect conform căruia au stabilit oportunitatea de a introduce transportul de persoane cu trenulețe de agrement (titicar) și ricșe auto (un vehicul pe trei roți utilizat în numeroase localități turistice sub diferite denumiri: tuk tuk, sān lún chē, bajaji, raksha, posy, keke etc. – este, practic, varianta motorizată a ricșei tradiționale). De altfel, Comisia locală de circulație rutieră a aprobat deja traseele și stațiile trenulețului de agrement și a tuk tuk-urilor.

 

Proiectul menționează că vor exista două titicaruri (trenulețe de agrement), care vor fi operate de entități private care urmează să fie stabilite în urma unei selecții. Acestea vor primi licență pentru o perioadă de 5 ani, urmând să achite lunar în contul municipalității o taxă de traseu de 600 de lei. În 2017, în Sighișoara a circulat un trenuleț de agrement (un bilet costa 10 lei, copiii până la 3 ani aveau gratuitate, ca și turiștii cazați la unitățile din interiorul Cetății Medievale, precum și localnicii – aceștia, însă, doar în zilele de luni, între orele 15-20).

 

De asemenea, proiectul prevede licențierea a două tuk tuk-uri, acestea fiind supuse acelorași condiții ca și în cazul titicarurilor, unica modificare fiind taxa de traseu, mai mică în aceste cazuri (300 de lei/lună).

 

Motivarea oportunității introducerii în Cetatea Medievală Sighișoara a celor două mijloace de transport constă în diversificarea și impulsionarea turismului local, precizându-se că municipiul mureșean este vizitat anual “de mii de turiști”.

 

Precizare: Comisia locală de circulație rutieră a avizat favorabil, în luna martie, un traseu pentru transportul turiștilor cu trăsura – aceasta va avea stația la Protopiatul de pe strada Anton Pann și poate circula pe străzile aflate în perimetrul Cetății Medievale (cu amendamentul că decizia comisiei trebuie întărită de o hotărâre a Consiliului Local).

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare